Wat is er na de explosie gebeurd?

De explosie is een trigger gebleken voor meer instabiliteit, achteruitgang en onveiligheid. Hyperinflatie, politieke impasse, toenemend geweld, haperende sociale voorzieningen en een economische depressie die nu ook de middenklasse raakt. Door de burgeroorlog in Syrië heeft Libanon één van de grootste aantallen vluchtelingen per hoofd van de bevolking in de wereld. Zij leven in extreme armoede onder onacceptabele en gevaarlijke omstandigheden.

Ook nu – twee jaar na de explosie – is het nog steeds onrustig in Libanon. De regering viel, als gevolg van de ramp, en nog steeds is de politieke situatie instabiel. Bovendien is het land in een van de grootste economische crises ooit beland.

Welke actie is ondernomen?

In Nederland sloeg het Christelijk Noodhulpcluster de handen ineen en startte direct met noodhulp voor de getroffen bevolking. Dankzij 2,4 miljoen euro aan giften vanuit Nederland hebben we veel kunnen betekenen voor de meest kwetsbare mensen in Beiroet, onder andere via partnerorganisatie Merath.

We hebben direct na de ramp warme maaltijden uitgedeeld en mensen voorzien van de eerste basisbehoeften zoals eten en hygiënematerialen. Na de eerste noodhulp gingen we over tot de wederopbouw van het getroffen gebied. We hebben mensen geholpen bij de reparatie van hun huizen door geld, materialen en vakmensen beschikbaar te stellen.

Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan psychosociale zorg voor de inwoners. Zowel kinderen als volwassenen voelden zich na de ramp onveilig. Veel van de getroffen mensen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Syrië. De explosie was voor hen opnieuw een traumatische gebeurtenis. Door psychosociale therapie te bieden, hebben we bijgedragen aan de verwerking van dit trauma.

'Dit is wat Jezus deed'

Via een netwerk van meer dan twintig lokale kerken is hulp geboden aan meer dan 20.000 mensen (incl. vluchtelingen en migranten) in Beiroet, de Beka-vallei, het Libanon-gebergte en de noordelijke gouvernementen. Een van die kerken is de Faith Baptist Church. Joe is er coördinator van het outreach-werk en heeft met een groep kerkgenoten slachtoffers van de explosie geholpen. Het is voor hem geen vraag of een kerk zich hiermee bezig moet houden. ‘We hebben geen keus. Als we het Evangelie niet uitleven, verliezen we onze geloofwaardigheid. Dit is wat Jezus deed.’

Dank voor jouw gift, gebed en steun! Laten we blijven bidden voor Libanon.

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Beiroet
Verhaal
Lees meer
3 augustus 2021

De kerk in Beiroet komt handen tekort

Kerken in Libanon speelden een belangrijke rol in het bijstaan van slachtoffers van de explosie in Beiroet, nu precies een [...]
Lees meer
Groep mensen in Libanon, Beiroet
Verhaal
Lees meer
13 augustus 2020

Noodhulp in Beiroet: zo is de kerk een schuilplaats

In alle chaos die de explosie in Beiroet achterlaat, staan lokale kerken op. Ze komen samen met onze partner in Libanon in [...]
Lees meer
Elaan met een van haar kinderen
Verhaal
Lees meer
1 november 2022

Nood in de Hoorn van Afrika: dit is er aan de hand en dit kun jij doen

Het is geen zonnig zomernieuws. Toch kunnen we niet anders dan het met je delen. Want in de Hoorn van Afrika vindt op dit [...]
Lees meer