In de vroege uren van 24 februari 2022 vielen Russische troepen de Oekraïne binnen, vanuit het noorden, oosten en zuiden en over land, over zee en door de lucht. Grote aanvallen zijn gemeld in heel Oekraïne, ook in de hoofdstad Kiev en een groeiend gevoel van angst en paniek dwongen veel mensen richting schuilkelders en metrostations. Oekraïners vluchtten naar de westelijke regio's van Oekraïne en richting Europese buurlanden. Terwijl de schaal en reikwijdte hiervan pas de komende dagen en weken duidelijk zal worden, schatten de Oekraïense autoriteiten in dat maar liefst minimaal 7 miljoen mensen het land mogelijk gaan ontvluchten.
Beeld: Jana Čavojská
De huidige crisis heeft aanzienlijke gevolgen voor een land dat al een humanitaire crisis kent: 2,9 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, veroorzaakt door het aanhoudende conflict met separatisten die de controle hebben over delen van de oostelijke Donbas-regio sinds 2014. De impact van deze oorlog is zeer groot: doden, gewonden, een vernietigede infrastructuur, vluchtelingenstromen, trauma’s, leed, angst. Dit wordt ook gevoeld in Nederland: de mensen in Oekraïne hebben onze hulp nodig.
Tearfund verleent noodhulp samen met een aantal andere Nederlandse organisaties in het Christelijk Noodhulp Cluster, en daarnaast ook via de hulporganisatie Integra in Slowakije.
Integra en Tearfund zijn allebei lid van het internationale netwerk Integral Alliance, een samenwerkingsverband van hulporganisaties gericht op coördinatie en samenwerking in het verlenen van humanitaire hulp bij conflicten, oorlogen en natuurlijke rampen.
Via Integra ondersteunen we twee vluchtelingencentra in West-Oekraïne, één in Tjernopil en één in Chernivtsi. In Tjernopil worden ca. 2.000 vluchtelingen opgevangen in een opvangcentrum en in huizen van lokale mensen. In Chernivtsi kan er worden gezorgd voor zo’n 1.000 mensen. Voor beide centra geldt dat het een tijdelijke opvang is en dat de meeste personen na een kort verblijf weer verder reizen richting de grens.
Een ander deel van de noodhulp richt zich op de meest kwetsbare mensen die in de Oekraïne zijn achtergebleven. Vanwege de aanhoudende gevechten is het voor veel Oekraïners te gevaarlijk om te vluchten, en moeten ze noodgedwongen achterblijven. In die regio’s is er vaak geen of beperkte toegang tot primaire levensmiddelen. Deze groep achterblijvers bestaat vooral uit ouderen die hun huis niet uit kunnen en hulp nodig hebben op het gebied van voedsel, water, psychosociale en/of medische zorg, en vervoer.
Via een groot netwerk van gemeenschappen in het hele land kan deze groep worden bereikt. De noodhulp wordt geleverd aan magazijnen in Mukachevo, Tjernopil en Chernivtsi, en vandaaruit worden verschillende kleine distributiepunten verspreid over heel Oekraïne bevoorraad. Ook is er in Kiev een opslaglocatie gevonden, en vandaar zullen ongeveer 20 kerken en/of christelijke organisaties de distributie van de hulpgoederen binnen de gemeenschappen verzorgen. De bevoorrading is afhankelijk van de veiligheid van de locatie en/of regio.
Met dit project wordt via onze partner Integra bieden we de eerste noodzakelijke hulp aan de mensen in Oekraïne. Omdat de situatie echter zeer onveilig is, kan dat veranderen wanneer ook de steden waar we werken en/of directe omgeving worden aangevallen of te maken hebben met gevechten.