Onze ambassadeur Moses Alagbe werd diep geraakt door het verhaal van een spreker in zijn kerk. Het herinnerde hem aan Jezus' offer voor ons. Laat je inspireren door de mini-meditatie die hij hierover schreef.
Ik werd laatst tijdens onze zondagse eredienst tot tranen geroerd, toen een gastspreker vertelde over haar persoonlijke geloofsreis. Ze deelde de uitdagingen waarmee ze opgroeide met ons en hoe onze genadige God die uitdagingen gebruikte om haar geloof op te bouwen.
Op dat moment stond haar vader op van tafel en ging weg
Het deel van haar verhaal dat mijn hart diepst raakte, was wat ze meemaakte op zevenjarige leeftijd. Ze vertelde dat haar familie in die jaren erg arm was, omdat haar ouders niet genoeg verdienden om in de behoeften van het gezin te voorzien. Op een avond had haar moeder gekookt en bracht ze het eten naar de tafel. Ze zei er meteen bij dat dat het niet genoeg was voor hen allemaal, maar dat ze het er maar mee moesten doen.
Op dat moment stond de vader van onze gastspreker op van tafel en ging weg, zodat de rest van het gezin wél genoeg te eten zou hebben.
Tearfund-ambassadeur en dominee Moses Alagbe werd geboren in Nigeria, maar is een echte wereldburger. Hij studeerde in India, de VS en Nederland en werkte tot 1990 als onderwijzer. Inmiddels is hij alweer geruime tijd voorganger van het Maranatha Community & Transformation Centre in Amsterdam-Zuidoost.
Deze kerk is op dezelfde manier aanwezig in de wijk zoals de partner-kerken van Tearfund dat wereldwijd zijn: als onderdeel van de gemeenschap. Het MCTC biedt o.a. inloopspreekuur van een asiel-advocaat, schoolontbijt voor buurtkinderen, muziekles, tuinier-workshops en training voor jonge ondernemers.
Ik was diep geraakt door de actie van de vader. Het herinnerde me er aan wat onze Heer Jezus voor ons deed aan het kruis. Jezus offerde zijn leven op, zodat wij het leven kunnen hebben. Dit is liefde in actie. Het was zijn offer dat hoop gaf aan de wereld en leven aan hen die in Hem geloven.
Aan het kruis zien we hopeloosheid én hoop
Het kruis is een boodschap van liefde, opoffering en hoop. Het kruis is ook een paradox, een schijnbare tegenstelling. Aan het kruis zien we de dood, maar aan de andere kant van het kruis is het leven. Aan het kruis zien we pijn en verdriet, maar aan de andere kant van het kruis zien we vreugde en feest. Aan het kruis zien we het einde van het leven, maar aan de andere kant zien we het begin van een gloednieuw eeuwig leven. Aan het kruis zien we hopeloosheid, maar aan de andere kant hoop.
Wist je dat je Moses ook uit kunt nodigen om te komen spreken in jouw kerk of gemeente? Hij komt jullie graag uitdagen om de wereld dichtbij én ver weg een beetje mooier te maken. Moses neemt jouw kerk of gemeente mee in thema's als kerk zijn in de buurt, ecologische gerechtigheid en ontwikkelingssamenwerking.
We kunnen Jezus vasthouden; Hij is trouw en barmhartig
Laten we bij het vieren van de dood en de opstanding van onze Heer Jezus niet vergeten dat er altijd hoop is. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. We hoeven niet op te geven. We kunnen Jezus vasthouden. Hij is trouw en barmhartig. Zijn liefde duurt voor altijd. Als Hij voor ons kan sterven, is er niets dat Hij volgens zijn woord niet voor ons kan doen. Daarom is er hoop. Het is ook een voorrecht om anderen lief te hebben, onszelf op te offeren en hoop te geven als we Jezus Christus volgen.
Laten we dit goede nieuws de komende tijd verspreiden terwijl we ons leven delen en hoop geven aan de mensen dichtbij én ver weg. Want 'liefde in actie' kan ook zijn: je levensstijl aanpassen, zodat je helpt onrecht en ongelijkheid wereldwijd te doorbreken.