Kleding kan een goed gevoel geven. Een outfit die bij je past zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je zelfverzekerd voelt. En grote kans dat je net als veel anderen blij wordt als je nieuwe kleding ook nog eens voor een fijne prijs hebt gescoord. 

Fast fashion is niet goedkoop. Iemand, ergens anders, betaalt de prijs.

Maar aan dat laatste, iets kopen voor weinig geld, zit helaas ook een keerzijde. Misschien heb je weleens gehoord of gelezen over de misstanden in de kledingindustrie. Veel kleding die we in het Westen kopen, wordt geproduceerd in lagelonenlanden, waar de arbeid goedkoop is, de werkdagen lang zijn en kinderarbeid helaas nog vaak voorkomt. Vaak is er weinig controle op de fabrieken. Daarbovenop komt dat we als consument de laatste decennia steeds minder waarde aan onze kleding zijn gaan hechten. We zien het steeds vaker (onbewust) als wegwerpproduct, mede door de vaak lage prijzen en slechte kwaliteit die daarmee gepaard gaat. 

6 tips om een eerlijke en duurzame garderobe op te bouwen >> 

Iemand betaalt de prijs 

De goedkope fast fashion die wij hier in veel winkels vinden, heeft al een hele reis afgelegd. Als je daar dieper induikt, kan het bijna niet dat we hier soms maar tien euro, of zelfs minder, betalen voor een t-shirt. De prijzen die tegenwoordig voor onze kleding worden gerekend zijn helaas niet realistisch en gaan vaak over de rug van een ander. Iemand die zich minder kan uitspreken omdat diegene in diepe armoede leeft, en allang blij is met werk. Of iemand die iedere dag gedwongen wordt om het werk te doen wat hij of zij doet, tegen een schamel loon waar wij in Nederland niet eens een kop koffie voor kunnen kopen. Fast fashion is niet goedkoop. Iemand, ergens anders, betaalt de prijs. 

Het zijn kromme systemen die we in stand houden door fast fashion te blijven kopen, maar gelukkig kunnen we er ook iets tegen doen. Want als steeds meer mensen zich bewust worden van hun stem en iets willen veranderen, kunnen we de industrie met elkaar op een positieve manier beïnvloeden.  

Een eerlijke en duurzame garderobe opbouwen 

Als je net begint met bewust consumeren, voelt duurzaam shoppen af en toe misschien alsof je de bomen door het bos niet meer ziet. Veel bedrijven zeggen dat ze duurzame producten verkopen, maar hanteren nog steeds hele lage prijzen. Ze blijven produceren in lagelonenlanden in fabrieken waar weinig controle op is. In hoeverre zijn ze dan echt duurzaam bezig?  

Alleen door leefbare lonen te betalen, is het mogelijk om de cirkel van armoede te doorbreken.

Misschien heb je ook wel het idee dat duurzame en eerlijke kleding een hoog geitenwollensokken-gehalte heeft, of hartstikke duur is. De laatste jaren is de markt in rap tempo veranderd en er komen steeds meer mooie, hippe merken op de markt die duurzaam produceren en de makers van hun kleding een eerlijk loon betalen. Je zult misschien even moeten wennen aan de prijs, want ja, die is vaak hoger dan je gewend bent bij grote ketens. Maar het is ook logisch: er wordt meer geïnvesteerd in het hele proces - van stofkeuze en manier van verven tot aan een leefbaar loon voor iedereen die betrokken is bij het productieproces. En alleen door leefbare lonen te betalen is het mogelijk om de cirkel van armoede te doorbreken

Als we als consument steeds vaker gaan kiezen om bewust te winkelen, vormen we samen een krachtige stem waarmee we de markt kunnen beïnvloeden. Hoe meer vraag er naar duurzame en eerlijke kleding is, hoe sneller het aanbod zal groeien. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op de prijs, omdat merken in grotere oplages kunnen gaan produceren.  

Een eerlijke en duurzame garderobe opbouwen gaat niet over één nacht ijs. Het kost tijd om dit op te bouwen. Alles wat je nu in je kast hebt hangen wegdoen is ook niet duurzaam, net als eerlijke items die achter in je kast blijven liggen. Daarom is het slim om jezelf de tijd te geven en niet in één keer alles 100 procent perfect te willen doen.

6 tips die je gaan helpen 

1. Zoek je huidige kast uit 

Ruim je kledingkast op en maak drie stapels: één met items die je niet meer draagt en denkt ook niet snel meer te dragen. Kijk of je hier iemand anders blij mee kunt maken door bijvoorbeeld een kledingruil te organiseren, verkoop het of breng het naar een tweedehandswinkel. Maak een tweede stapel met items die je graag draagt en waar je blij van wordt. Zorg dat je deze kledingstukken overzichtelijk ophangt in je kast, zodat je weet wat je hebt. Maak een derde stapel met twijfel-items. Waarom twijfel je? Denk je dat je ze nog een keer gaat dragen? Hang ze desnoods apart in de kast. Als je ze na twee maanden nog niet hebt aangehad en niet hebt gemist kun je ze alsnog op een weggeven of verkopen. Voor sommige mensen werkt het heel goed om met een capsule wardrobe te werken per seizoen, waarin je een beperkt aantal kledingstukken opneemt die allemaal met elkaar te combineren zijn. Kijk vooral wat hierin werkt voor jou. 

2. Bepaal je stijl 

Als je je kledingkast hebt uitgezocht, zie je waarschijnlijk ook wat je graag draagt. Aan de hand van de nee-stapel kun je misschien ook wel concluderen wat toch minder goed bij je past. Dit kan helpen om je stijl te bepalen, waardoor je in de toekomst minder snel een miskoop doet. Vind je dit lastig? Maak een moodboard op Pinterest of sla plaatjes op van outfits die je mooi vindt. Je kunt je kledingkast ook digitaliseren met de app Smart Closet. Daarin kun je combinaties maken en bijhouden hoe vaak je iets draagt. Een handige en laagdrempelige manier om te ontdekken waar je blij van wordt. Tenslotte kan het helpen om een kleurenanalyse te laten doen om te ontdekken welke kleuren jou het best staan. Hierdoor doe je minder snel miskopen. 

3. Maak een verlanglijstje 

Een eerlijke en duurzame garderobe is uiteindelijk een garderobe waar je blij van wordt met stukken die je graag draagt. Weg met miskopen dus! De beste manier om minder miskopen te begaan is door een verlanglijstje te maken. Schrijf op wat je nodig hebt, maar zet er ook kledingstukken tussen die je heel erg mooi vindt. Beslis niet overhaast, maar laat ze even op het lijstje staan en laat het bezinken. Wil je de items na een tijdje nog steeds? Investeer er dan in. Schrap de items die je eigenlijk niet meer zo mooi vindt of toch niet nodig blijkt te hebben. 

4. Investeer in een aantal key items en basics 

Goede basics zijn altijd fijn om te hebben, en als je kiest voor goede kwaliteit gaan ze lang mee. Er zijn veel eerlijke merken op de markt die ook prima betaalbare basics verkopen. Naast die basics kun je kiezen om te investeren in een aantal kledingstukken van goede kwaliteit die je heel erg mooi vindt en waarvan je weet dat je ze met veel plezier gaat dragen. Sowieso fijn om in je achterhoofd te houden: investeer liever in kwaliteit dan in kwantiteit. 

5. Kies een mix van tweedehands, nieuw of huren 

Heb je een kleiner budget of meer behoefte aan afwisseling? Koop kleding tweedehands of huur kledingstukken voor een bepaalde periode. Bij Mud Jeans kun je bijvoorbeeld al jaren 12 maanden lang een jeans leasen voor een tientje per maand. Aan het eind kun je ervoor kiezen om de jeans te houden of in te wisselen. In het laatste geval maakt MUD Jeans er een nieuwe jeans van en blijven de materialen dus in een gesloten kringloop. Ook zijn er steeds meer kledingbibliotheken waar je items voor een bepaalde periode kunt huren. Ideaal als je bijvoorbeeld een keer iets bijzonders nodig hebt voor een feestje. Tweedehands kleding is daarnaast vaak goedkoper, maar de kans is groot dat je sneller iets koopt dat je eigenlijk niet nodig hebt of waar je eerder op bent uitgekeken. Werk ook hier met een verlanglijstje en kijk of het bij je stijl past. Voor een betaalbare eerlijke en duurzame garderobe kun je in ieder geval prima kiezen voor een mix van nieuw, tweedehands en huren. 

6. Check de labels 

Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met de manier waarop het geproduceerd wordt, maar ook met de stofkeuze en de kwaliteit daarvan. Duurzame stoffen zoals Tencel/Lyocell (gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom), bamboe, linnen en EcoVero worden steeds vaker gebruikt. Ook zie je steeds vaker kleding van gerecycled polyester of katoen. Naast de stofkeuze is ook de kwaliteit van belang. Koop je een item bij een grote keten? Kijk dan goed naar de kwaliteit van de stof. Is het stevig? Ziet het er goed uit? Denk je dat het lang meegaat? Daarnaast is goed voor je kleding zorgen heel belangrijk. Houd je aan de wasvoorschriften en probeer je kleding niet vaker dan nodig te wassen. Lang met iets doen is ook duurzaam. 

Armoede doorbreken

Door fast fashion zijn we eraan gewend geraakt dat er bijna wekelijks wel nieuwe kleding in de winkels hangt. Maar er zijn heel veel misstanden in de kledingindustrie, die armoede in de landen waar onze kleding wordt geproduceerd in stand houden. En hoewel armoede veel meer is dan geen geld hebben, geloven we bij Tearfund dat een bewuste levensstijl hier impact heeft op het leven van mensen in ontwikkelingslanden. Daarom delen we regelmatig dit soort artikelen, in de hoop je te inspireren om op een positieve manier bij te dragen aan verandering. 

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Gerelateerde content
Kledingrek
Blog
Lees meer
7 oktober 2024

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Veel kleding wordt gemaakt onder slechte omstandigheden. Gelukkig kiezen steeds meer merken voor eerlijke productie, en wordt [...]
Lees meer
Tearfund Gera van den Berg
Verhaal
Lees meer
26 september 2024

Gera van den Berg: ‘Zuiniger leven? Ga terug naar de basis’

‘Het vliegt je portemonnee alweer uit, nog vóór het erin zit...’. Het leven kan tegenwoordig best heel duur zijn. Goed nieuws [...]
Lees meer
7 boeken over rentmeesterschap en leven van genoeg
Verhaal
Lees meer
20 september 2024

7 boeken over rentmeesterschap en leven van genoeg

Wat moet je als christen eigenlijk met rentmeesterschap? Bij Tearfund geloven we dat we goed moeten omgaan met spullen én met [...]
Lees meer
mensen ruimen afval op
Verhaal
Lees meer
13 september 2024

'Een kleine groep kan een groot verschil maken'

Heeft wat jij persoonlijk doet, wel nut in het grote geheel? ‘Ja' zegt voorganger Arjun (uit Azië) volmondig. Hij kreeg een [...]
Lees meer
Webinar minimaliseren - Gera van den Berg
Nieuws
Lees meer
12 augustus 2024

Webinar: Genoeg voor iedereen

Leren om te leven van genoeg. Tearfund gelooft dat het belangrijk is om binnen de mogelijkheden te leven van dat wat de aarde [...]
Lees meer
Alfred Slomp staat met blote voeten op een waterplas. Hij draagt een felrood overhemd, heeft zijn handen in zijn zij en kijkt de camera in.
Verhaal
Lees meer
11 April 2024

Alfred Slomp: ‘Sinds ik duurzame keuzes maak, vind ik het leven veel leuker.’

Ben je met je kerk bezig met het thema duurzaamheid? Dan is de kans groot dat je de naam Alfred Slomp weleens hebt horen [...]
Lees meer
Jurjen ten Brinke
Blog
Lees meer
11 April 2024

Jurjen: 'Ik leende m’n auto uit en kreeg ‘m met een deuk terug'

Ken je dat gevoel? Eigenlijk wil je niet meegaan in een klimaathype en anderzijds: dat je voelt en weet dat we met zijn allen [...]
Lees meer
Elbert Smelt
Blog
Lees meer
8 April 2024

Elbert Smelt: 'Eerst tot 10 tellen'

Kwijlend hang ik boven m’n telefoon. Ik check allerlei prachtig uitziend keukengerei. Een grillpan, pastamachine, keukenmes, [...]
Lees meer
Een boerin op het veld
Verhaal
Lees meer
3 April 2024

Klimaatverandering zorgt voor meer armoede. Help je mee boeren hier weerbaar tegen te maken?

Wat moet je doen als stortregens je oogst wegspoelen? Samen met jouw steun helpen we boeren in Zimbabwe zaaien én oogsten. [...]
Lees meer
Cornelis de Schipper
Nieuws
Lees meer
27 maart 2024

Cornelis de Schipper: ‘Leven in balans met wat de aarde biedt en kan herstellen’

Op 1 april dit jaar is het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop er meer grondstoffen zijn verbruikt dan de aarde [...]
Lees meer