Mijn ecologische voetafdruk, daar heb ik het liever niet over. Ik eet nauwelijks dierlijke producten, regelmatig biologisch en ga niet ver op vakantie. Zojuist vulde ik de test van WNF in: er zijn twee aardbollen nodig om te leven zoals ik doe. Slik, dat is even schrikken. En dan heb ik nog niet meegerekend dat ik net uit Amerika kom vanwege een werkreis.
Het eerste wat in mijn hoofd opkomt, is: 'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' En ik stel me voor hoe ik hardvochtig ‘nee’ zeg tegen de plastic popjes die dochterlief wil kopen. Of hoe ik voortaan mijn zoon een zoethoutstengel geef in plaats van een in plastic verpakt snoepje. Ze zien me aankomen. Moet ik zelfvoorzienend gaan leven? De auto de deur uit? Ik zucht. Hoe dan?
We hebben Gods transformerende kracht nodig om ook maar íets te kunnen bijdragen.
Als missionair consulent van de CGK mag ik kerken helpen meer missionair te zijn. Een kerk is missionair wanneer zij probeert haar omgeving te beïnvloeden, zowel op het niveau van individuen (evangelisatie, dienstbetoon) als op het niveau van structuren en instituten. Onder de term ‘missionair’ vallen zodoende verschillende activiteiten, die vaak worden samengevat onder de vijf kenmerken van wereldwijde zending: evangelisatie, discipelschap, lenigen van noden, streven naar rechtvaardige structuren én werken aan de heelheid van de schepping. (Exploring the five marks of global mission, Walls, Ross 2008.)
Werken aan de heelheid van de schepping. Dat is deelnemen aan Gods verhaal! Ik merk een sprankje hoop in mijzelf: we hebben Gods transformerende kracht nodig om aan bovenstaande ook maar íets te kunnen bijdragen. Zo mogen we iedere dag met Zijn hoop in ons hart en in onze ogen starten. Want uit onszelf…?
Dus ora et labora, bid en werk. Waar mogen we iets van Gods licht laten schijnen, ook als het gaat om de schepping? Groener en eerlijker leven, opdat de mensen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.
Ineens word ik blij van de vriendin die door weer en wind op haar fiets naar kantoor rijdt. Of van de collega die schoenen laat omzolen in plaats van vervangt. Zo kan het ook! En daarom deel ik met je, dat ik nu in maand vier ben van een jaar geen kleding kopen, om zo misschien ter inspiratie te zijn. Om iets uit te dragen van de Hoop die in mij is.
- Petra de Jong
Missionair consulent CGK
Meer dan 80% van de kerkelijke jongeren maakt zich grote zorgen om klimaatverandering. Dat blijkt uit een jongerenonderzoek dat is uitgevoerd onder Nederlandse christelijke jongeren van 15 tot en met 25 jaar. Ook vinden de jongeren dat er binnen de kerk te weinig over klimaatverandering gesproken wordt. 'We zien dat dit thema jongeren echt raakt. Nog meer dan de oudere generaties maken ze zich zorgen. Het is een kans voor kerken om te verbinding met jongeren te zoeken, hen te inspireren en te laten zien dat de kerken wel bereid zijn in actie te komen', zegt Cornelis de Schipper, coördinator duurzaamheid bij Tearfund