Alsof je net uit de achtbaan stapt. Zo draaierig word je van de duizelingwekkende cijfers achter de wereldwijde voedselcrisis. Met dit verhaal zie je alles weer scherp: we zetten de oorzaken voor je op een rij en geven je inzicht in de oplossingen.
Illustraties: Wijtze Valkema
Houd je vast, want hier komt weer zo'n duizelingwekkend getal: naar schatting 325.000.000 miljoen mensen zullen eind 2022 in extreme voedselonzekerheid leven, stelt de VN. Deze drie grote wereldwijde crisissen (en hun bijeffecten) zijn de grote 'boosdoeners' achter dit enorme getal:
1. Oorlog in Oekraïne en andere conflicten
Een van de gevolgen: torenhoge voedselprijzen.
2. Coronapandemie
Gevolg: massale werkeloosheid en verstoring voedselproductie.
3. Klimaatcrisis
De klimaatcrisis is een voedselcrisis, want door weerextremen als droogte of zware regenval mislukken steeds meer oogsten.
Deze cijfers laten zien hoe heftig de impact van deze crisissen is op het aantal mensen in extreme voedselonzekerheid:
Een stijging van 500 procent tussen 2016 en 2022.
Stel, je bent boer in Ethiopië en jouw oogst en die van je collega-boeren mislukt door extreme droogte. Zo worden jullie gedwongen nieuwe inkomsten te zoeken om jullie gezinnen in leven te houden. Als dat niet lukt – en die kans is groot – ontstaat zomaar een nieuwe vicieuze cirkel: die van sociale onrust in de regio. Ontvlamt die, dan kan dat leiden tot politieke instabiliteit, soms zelfs met geweld tot gevolg. En de trieste bijvangst daar dan weer van? Meestal zal de honger van de boer alleen maar erger worden.
Dat door de oorlog in Oekraïne de voedselprijzen stijgen weten we wel, maar ook vóór deze oorlog rezen de voedselprijzen al de pan uit. Een greep uit de oorzaken:
Eén kant-en-klare oplossing is er zeker niet. Natuurlijk, vrede in Oekraïne draagt bij aan rust op de internationale voedselmarkten. Maar wat te denken van de gevolgen van klimaatveranderingen? Wat op termijn wél werkt, is het rechtzetten van diverse weeffouten in de wereldwijde voedselproductie. Zoals:
Een van de dingen die we doen is inzetten op duurzame landbouwontwikkeling, zoo ook in Haïti. Zoals je kunt zien op de kaart hieronder, is Haïti een van 's werelds meest kwetsbare landen als het gaat om voedselzekerheid.
1.Libanon 2.Egypte 3.Bangladesh 4.Turkije 5.Burkina Faso 6.Tsjaad 7.Democratische Republiek Congo 8.Ethiopië 9.Kenia 10.Madagaskar 11.Mali 12.Niger 13.Nigeria 14.Somalië 15.Zuid-Soedan 16. Soedan 17.Jemen 18.Afghanistan 19.Indonesië 20.Haïti.