De afgelopen dagen zien we naast een hele batterij aan maatregelen en meningen rond het coronavirus ook allerlei heel mooie initiatieven. Welzijnsorganisaties, betrokken individuen en kerken slaan de handen ineen. Ook in ontwikkelingslanden zien we steeds weer wat voor krachtige positie de lokale kerk inneemt in tijden van crisis. Dat begint met kijken naar de noden die er spelen en de hulpbronnen die een kerk zelf heeft.
Harry van Wieren, relatiemanager kerken bij Tearfund, deelt wat hem opviel en waar ook jij mee aan de slag kunt in tijden van crisis.
Ga met elkaar na wat je als kerkgemeenschap in huis hebt en zet dat in. Wat zijn jullie talenten en capaciteiten en hoe ziet jullie netwerk eruit? Kun je makkelijk contact leggen met ouderen of juist met andere groepen, zoals kwetsbare gezinnen of mensen met psychische problemen? Met bestaande kringen of bijbelstudiegroepen kun je een actie opzetten die bij jullie past, bijvoorbeeld het adopteren van een aantal kwetsbare ouderen die hun huis niet uit kunnen. Spreek bijvoorbeeld af dat elke dag iemand uit de groep hen belt. Bedenk ook wat juist niet bij jullie past, zodat je jezelf niet overvraagt en een actie ook voor langere tijd kunt volhouden.
Richt je vooral op mensen met weinig sociaal netwerk, een slechte gezondheid en/of onvoldoende financiën. Neem contact op met welzijnsorganisaties in de wijk om te bespreken waar de nood het hoogst is.
Werk als kerk samen met bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties zoals het wijkteam, thuiszorg, Stichting Present en de voedselbank of met andere kerken of geloofsgemeenschappen. Klop zo mogelijk ook aan bij opvanglocaties voor asielzoekers, woonvoorzieningen of verzorgingstehuizen. Let op: houd je ten allen tijde aan de richtlijnen van het RIVM en zoek eventueel naar een manier om elkaar te ondersteunen zonder dat je de deur uit hoeft.