Met ruim tweehonderd miljoen mensen heeft Nigeria het hoogste inwonertal van Afrika. Het land is verdeeld tussen het meer christelijke zuiden, en het overwegend islamitische noorden. De stad Jos ligt in het midden en heeft inwoners van beide geloofsgroepen. 

De wijk waar wij vanuit Tearfund bij betrokken zijn heet Anglo Jos, een gebied met 72.000 inwoners met weinig voorzieningen en waar de meeste mensen leven in armoede. Jarenlang leefden de mensen hier op redelijke goede voet. Tot 2010, toen de spanningen op scherp kwamen te staan door onder andere de verkiezingen. ‘Tijdens die onrusten werd nepnieuws verspreid, de ene groep zou mensen hebben vermoord uit de andere groep. Hierdoor sloeg de vlam in de pan’, vertelt onze partnerorganisatie RURCON. ‘Uiteindelijk kwamen meer dan vijfhonderd mensen om door het geweld en sindsdien hadden moslims en christenen geen contact meer met elkaar en groeide er een diep wantrouwen. Ze keken elkaar niet meer in de ogen. Er ontstonden onzichtbare scheidslijnen in de wijk.’

Mensen zagen dat ook de ander, met wie ze al tien jaar niet spraken, moest dealen met dezelfde armoede

Geen onderscheid

Maar zo zou het niet blijven. Vier jaar geleden begon de Nigeriaanse organisatie samen met Tearfund in deze wijk met het JISRA-project, een interreligieus vredesprogramma. RURCON zag dat het grootste probleem van de wijk armoede is en dat armoede geen onderscheid maakt tussen religie of afkomst. Het programma begon met een ontmoeting tussen de verschillende religieuze leiders. Gestaag werd er gebouwd aan wederzijds vertrouwen, onder meer door werkvormen te gebruiken waaraan mensen gemengd moesten deelnemen. Vele ogen werden geopend toen de mensen zagen dat ook de ander, waar ze al tien jaar niet mee hadden gesproken, met dezelfde armoede te dealen had. Er ontstonden groepen met vrouwen en jongeren die samen bespraken wat de wijk nodig heeft. Ze kwamen tot afspraken, zoals dat ze nieuwe informatie eerst zouden checken bij een gezamenlijk platform om conflicten nooit meer zo uit de hand te laten lopen als in 2010.

Onvoorstelbaar

En nu zitten de leiders uit de wijk regelmatig bij elkaar. Elk kwartaal komen de katholiek priesters en de imams bij elkaar om de voortgang te bespreken. Tijdens een van deze bijeenkomsten stond een moslim op en vertelde dat hij drie jaar geleden nooit naar zo’n bijeenkomst gekomen zou zijn. Een christen vertelde dat zijn moslimburen naar zijn kerstviering kwamen. De priester vertelde dat er overal in de wijk een gedeeld verlangen is naar vrede, en dat mensen inzien dat de problemen in de wijk van iedereen zijn. Het is bijna onvoorstelbaar dat deze mensen elkaar een aantal jaar hiervoor nog uit de grond van hun hart haatten.

Dat er vrede tussen christenen en moslims mogelijk is, moet ook gehoord worden.

Eigenaarschap

Het mooie is dat de vrede niet alleen heeft geleid tot herstelde relaties, maar ook tot verbeterde levensomstandigheden. Want de organisatie heeft niet alleen aan vertrouwen gebouwd, maar ze hebben de mensen ook geleerd om zelf eigenaarschap te nemen over hun wijk. En dat gebeurde. Samen zijn ze een programma voor drugsverslaafden gestart en helpen ze jongeren met scholing en werk. Ook liggen de bouwplannen klaar voor een medische kliniek, omdat er voor de 72.000 mensen in de wijk nog geen gezondheidszorg is.

De media deelt veel verhalen over ontvoeringen in Nigeria, en dat blijft een groot risico. Maar dat er vrede tussen christenen en moslims mogelijk is, moet ook gehoord worden. Anders wordt het vuur van de angst alleen maar verder aangewakkerd. De mensen in Anglo Jos zijn uit de cirkel van angst gekomen en zien eindelijk vooruitgang in hun leven.

Meer mooie voorbeelden uit Nigeria

Loslopend vee

In Nigeria zijn we ook actief in een gemeenschap waar regelmatig onrusten uitbreken tussen moslims en christenen met betrekking tot landbouwgrond en loslopend vee. De christenen in het gebied zijn voornamelijk boeren die groenten verbouwen, de moslims leven voornamelijk van veehouderij. Wanneer het vee niet goed in de gaten wordt gehouden, kunnen de dieren op landbouwgebied komen en de gewassen daar opeten. Dit leidt tot agressie: dieren worden gedood en er vinden geregeld opstoten en rellen plaats waarbij gewonden en soms zelfs doden vallen. Door het vredesprogramma kwamen vrouwen uit de gemeenschap samen, leerden ze elkaar kennen en ontstond er wederzijds begrip en is er besloten om samen wat aan het geweld te doen. Onder leiding van één van deze vrouwen, Aisha, is een werkgroep ingesteld samen met mannen uit de gemeenschap. Er werd afgesproken dat bij schade aan vee of gewassen de verantwoordelijke voor de kosten zou opdraaien. De eigen (geloofs)gemeenschap zou hierop toezien. Sindsdien is het rustiger en vreedzamer in het dorp. Bovendien heeft dit ertoe geleid dat de vrouwen nu regelmatig samenkomen om ook andere noden in het dorp te bespreken. 

Zijn jullie niet over de gevaarlijke weg naar mij toegekomen?

Veilige weg

Het team in Nigeria bezocht in BakinKogi en Dangoma deelnemers die aan de interreligieuze vredesopbouwtraining hadden meegedaan. De deelnemers uit BakinKogi hadden de weg naar Dangoma destijds omschreven als een gevaarlijke, die vermeden moest worden. Er vonden regelmatig overvallen en moorden plaats. Nu werd gezegd dat ze wel over de weg konden reizen. Het team bezocht in Dangoma ook een imam die aan de training had deelgenomen. Ze vroegen hem wat het programma voor hem en de gemeenschap betekende? Hij antwoordde: ‘Zijn jullie niet over de gevaarlijke weg naar mij toegekomen? En is er wat gebeurd? Was je vóór de training gekomen, dan zou het heel anders afgelopen zijn. Jullie training heeft een grote impact op onze gemeenschappen.’ 

Unity pomp

Een belangrijk onderdeel van het programma is het Participatory Grant Making (PGM) proces. Dit is een proces waarbij groepen en gemeenschappen, met name jongeren en vrouwen, actief meedenken en meewerken aan activiteiten die gericht zijn op een vreedzame samenleving. Deze benadering zorgt voor eigenaarschap: deelnemers beslissen zelf hoe het geld voor hun gemeenschap besteed wordt om het beste resultaat te krijgen. Dit draagt bij aan de krachtige, duurzame impact van het vredesprogramma. 

In een gemeenschap in de deelstaat Plateau, Centraal-Nigeria, waren slechts weinig waterpompen beschikbaar. Bovendien bevonden deze zich midden in specifieke moslim- of christenwijken. Als een pomp in de eigen wijk niet werkte, vond men het vaak te gevaarlijk om naar een wijk van de andere religieuze groep te gaan. Jongeren vanuit beide geloofsgroepen namen het initiatief om hier verandering in te brengen. De groep besloot het JISRA-budget te gebruiken om een pomp aan te leggen op een neutrale plek die toegankelijk voor iedereen is. Deze werd de ‘Unity pomp’ genoemd, omdat het een ontmoetingsplek werd en een voorbeeld van goede onderlinge samenwerking. 

Waarom werkt Tearfund aan interreligieuze samenwerking?

Tearfund gelooft in de kracht van samenwerken, en in het potentieel van de kerk om een positief verschil te maken. Bij het bouwen aan een vreedzame samenleving in landen waar religie één van de breuklijnen vormt, is het essentieel om bruggen te slaan tussen verschillende religieuze groepen. Vaak wordt religie gezien als bron van conflict en verdeeldheid. Maar wij zien en ervaren ook de kracht van religie als bron van verbinding, compassie, verandering, vrede, en verbroedering.

JISRA-programma

In mei 2021 is het JISRA-programma gestart, een vijfjarig interreligieus project voor vredesopbouw dat wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid. JISRA staat voor Joint Initiative on Strategic Religious Action. Maar het woord `jisra’ is ook Arabisch voor `brug’ en dat weerspiegelt wat het project beoogt: een verbinding maken tussen verdeelde gemeenschappen.

JISRA werkt langs drie wegen: intra-religieus (binnen religieuze gemeenschappen), interreligieus (tussen verschillende religieuze gemeenschappen) en extra-religieus (tussen religieuze gemeenschappen en andere maatschappelijke organisaties). Tearfund werkt hierbij samen in een consortium met Mensen met een Missie, Search for Common Ground, Faith to Action en Network for Traditional and Religious Peacemakers, en met meer dan vijftig lokale partnerorganisaties. Het JISRA-programma wordt uitgevoerd in Indonesië, Kenia, Oeganda, Mali, Irak, Nigeria en Ethiopië. In de vier laatstgenoemde landen is Tearfund zelf actief.

Meer informatie 

Afbeelding
Diversiteit

Diversiteit

Het karakter van God is zichtbaar in de veelkleurigheid en diversiteit van de schepping. Pas als iedereen volop meedoet en er geen uitsluiting meer is, kunnen mensen hun volle potentieel realiseren.