Onze ambassadeur Mirjam van der Vegt was verrast en ontroerd toen ze hoorde dat haar boek 'De kracht van rust' verkozen is tot het beste spirituele boek van 2021. ‘Wat een kans om te ontdekken hoe we samen leren rusten!’ Ze deelt vijf van haar gouden inzichten uit het boek.
Er bestaan veel misvattingen over stilte en rusten.
Er bestaan veel misvattingen over stilte en rusten. Zo heb je de rebellen die denken dat ze geen rust en stilte nodig hebben. Ik weet daar alles van, want ik was een van hen, voordat ik in een burn-out belandde. Rust en stilte leek me iets voor introverte mensen. Dat ik mezelf nu stiltetrainer noem, zegt iets over de ontdekkingen die ik daarover heb gedaan. Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met de beide benen op de grond en brengt je op een heel nieuw avontuur; de reis je hart in. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde – daarover schrijf ik in mijn boek.
In het boek staan talloze praktische aanwijzingen en graag geef ik er vijf mee voor je eigen dagindeling.
Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daar heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar 4 uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener die mijn agenda behoorlijk op zijn kop gooide. Want ik probeerde vaak minimaal 8 uur aandachtig te werken en dacht dat ik dan ook nog echte aandacht over had voor mijn gezin. (Mam, je luistert niet echt – herken je dat?) De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid.
Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert. Als jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het wellicht slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Denk je nu: o, help, dan krijg ik minder voor elkaar? Lees en doe dan de volgende tip.
We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekendstond om zijn dutjes.
De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Houd op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.
Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens – dat staat heel mooi in de Bijbel. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst word je geschonken. Wat heb jij vandaag mogen ‘zaaien’? Een open vraag aan iemand, een liefdevol woord, een mailtje, een advies? Of keek je iemand zomaar even wat langer in de ogen – je hebt geen flauw idee wat je daarmee zaait! Besmet de wereld met jouw kalmte in plaats van met jouw haast.
Meer lezen? Dat doe je in De kracht van rust waar ik je meeneem langs acht tegendraadse lessen door middel van verhalen en weetjes over wat rust met je hersenen doet.
In de andere boeken uit de Stiltelijn neem ik je bovendien mee naar de Bijbelse basis van rust.
Bij het boek hebben we verschillende leesbelevingen gemaakt, zodat jij gedurende de dag wordt gestimuleerd de rust te nemen met reflectievragen en onthaastmomenten. Lees daar meer over op www.dekrachtvanrust.nl De zilveren leesbeleving neemt je rustig aan nog een keer mee langs de highlights van het boek. De gouden leesbeleving doet dat ook en geeft je een 8-weekse serie met video’s en een ‘dagmenu’ van onthaasting. Beiden belevingen kun je een jaar blijven inzetten op verschillende manieren.
Ik had dit boek niet kunnen schrijven zonder de inspiratie van Tearfund. Zij zijn voor mij een voorbeeld hoe je iemand zijn waardigheid schenkt en er daardoor herstel komt! Gerechtigheid is een belangrijke pijler van hun werk en dat is ook een belangrijke voorwaarde voor echte diepe rust. Daar waar gerechtigheid wordt nageleefd, belooft God vrede en rust over het land.