Het warme weer vraagt er gewoon om: een avondje barbecueën! Tearfund geeft jou de allerbeste tips om dit te doen met liefde voor mens en natuur.
Eerst even over de barbecue zelf: laat de wegwerp variant in de schappen liggen en investeer in een goed apparaat. En welke vorm brandstof is dan eigenlijk het meest milieuvriendelijk? Houtskool in ieder geval niet, onderzocht de Volkskrant. Kun je écht niet zonder het rokerige effect van kolen? Gebruik dan houtskool en briketten gemaakt van hout uit gecertificeerd duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld van het merk ECHT. Voor deze kooltjes is slechts vier of vijf kilo hout nodig, in plaats van tien kilo voor ‘normale’ houtskool. De meest milieuvriendelijkste manier om te barbecueën? Een elektrische grill op – belangrijke voorwaarde! - groene energie. (Bron: Volkskrant)
Dit zijn de 10 lekkerste vega(n) recepten:
Met een vegetarisch recept zit je altijd goed. En wat is een barbecue zonder gegrilde maïskolf? Jamie Oliver doet het je voor en heeft een heerlijke variant bedacht met feta. Klik hier voor het recept.
Snijd je een bloemkool in dikke plakken, dan begint hij na het grillen aardig op een stuk biefstuk te lijken. Met een currypasta maak je deze bloemkool-steak extra pittig. Zo maak je hem.
Wie zegt dat fruit niet op de barbecue kan? Deze gegrilde watermeloen met munt en feta gaat je ongetwijfeld verbazen. Bakken maar!
Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder saté. Daarom deze heerlijke variant van tempeh. Loopt het water jou ook al in de mond?
Spiesjes met een Aziatische twist! Smeer de aubergines in met een mengsel van misopasta en honing. Serveer met sesam en bosui. Dat wordt smullen!
Een stokbroodje, maar dan zelfgemaakt met yoghurt. Pauline doet het je voor. Nadat je dit geproefd hebt, wil je niet meer anders.
Heb je met de groentespiesjes een bodem gelegd? Dan is het tijd voor deze aardappel-variant. De salie en knoflook maken dit gerecht helemaal af.
Vergeet kip en gebruik paddenstoelen! Deze vleesvervanger maakt op de barbecue een transformatie door, met een vlezige structuur en een diepe smaak als resultaat. Probeer dit Culy-recept maar eens!
Naast alle warme gerechten, kan een fijne salade niet ontbreken tijdens het barbecueën. Deze couscoussalade is niet alleen heerlijk zomers, maar ook nog eens gezond! Zo maak je het.
Nog een plekje over in je buik? Maak dan vooral dit overheerlijke vegan ijs mét koffie, twee vliegen in een klap. Klik hier voor het recept!
Kun je tóch niet zonder vlees? Koop het dan bij een lokale, biologische boer. Eet smakelijk!