Claudette werkt via een kerk in Libanon, ondersteund door Tearfund, om mensen op de vlucht hulp te bieden.
“Sinds oktober helpen we gezinnen die hun dorpen in Zuid-Libanon hebben moeten verlaten. Omdat ik zelf uit dat gebied kom, komt dat heel dichtbij. De partner van Tearfund heeft ons matrassen, dekens, voedsel, hygiëneproducten, melk en luiers gestuurd. Daarmee hebben we vanaf het begin van de crisis al meer dan 700 gezinnen kunnen helpen.”
We vragen om gebed voor de ontheemden, vooral voor de kinderen.
“Er is veel verwoesting in het zuiden. Sommige dorpen zijn bijna volledig verwoest. Andere dorpen worden regelmatig beschoten met machinegeweren, wat huizen beschadigt. Daarnaast worden er witte fosfor en brandbommen gebruikt, waardoor landbouwgrond verbrandt of onbruikbaar wordt.
Ondanks deze situatie zijn er mensen die achterblijven. Dit zijn vooral mannen die hun huizen en eigendommen willen beschermen of zo veel mogelijk willen blijven werken voor hun gezin. Ook zijn er ouderen die al vijftig jaar in hun dorpen wonen en zeggen dat ze liever in hun huis sterven dan verhuizen.
Meer dan honderdduizend mensen uit Zuid-Libanon zijn gedwongen hun huis te ontvluchten en leven nu onder zeer moeilijke omstandigheden. Ze hebben alles verloren: hun baan, hun land, hun huis en hun winkel. Ze hebben geen geld en geen mogelijkheid om inkomsten te verdienen. Hun situatie is schrijnend.”
"Het toenemende geweld dwingt zelfs de laatste achtergebleven bewoners te vluchten. Ze zoeken onderdak bij familieleden die vaak zelf ook ontheemd zijn en moeite hebben om hun eigen gezin te onderhouden. Hierdoor zijn mensen zowel fysiek als mentaal volledig uitgeput. Er is dringend behoefte aan materiële, emotionele en psychologische steun. Sinds vorige week ontvangen we non-stop noodkreten van mensen.
Een voorbeeld is een vrouw die me smeekte om hulp: 'Help me! Mijn zwagers en hun gezinnen zijn gevlucht door de bombardementen in het zuiden. Ik heb dringend voedsel nodig voor iedereen, en ook matrassen en dekens. Ze zijn doodsbang en getraumatiseerd. Ze hebben niets kunnen meenemen, maar ik heb zelf ook niets.'"
Het toenemende geweld dwingt zelfs de laatste achtergebleven bewoners te vluchten.
“We moeten deze gezinnen nu meer dan ooit helpen, zowel met materiële steun als met troost. Ik ben God dankbaar dat we tot nu toe mensen hebben kunnen helpen met bijvoorbeeld voedsel, melk, luiers en maandverband. Mensen zijn geraakt en dankbaar en zeggen dat we aan elk detail denken, van baby’s tot ouderen. Iedereen helpt mee. Iedereen wil iets betekenen, zelfs de mensen die zelf ook ontheemd zijn geraakt. Dat is zo mooi. Het geeft wat licht in deze ellendige situatie.
We delen niet alleen voedselpakketten uit, maar leren de gezinnen ook goed kennen. Een gezin, waarvan het huis eerder door een bombardement werd verwoest, vertelde: 'Het is zo zwaar om je huis in een oogwenk verwoest te zien. Alles is weg. Maar we willen jullie bedanken. Jullie gaven ons de moed om door te gaan, ondanks alles. Jullie herinnerden ons eraan dat het leven ook mooi kan zijn.'”
“Ondanks alles zijn wij Libanezen erg gehecht aan ons land. We willen ons land niet verlaten. We vragen om gebed voor de ontheemden, vooral voor de kinderen, en ook voor ons team: dat we Jezus mogen weerspiegelen in ons werk. Hoe zwaar het ook wordt, we geloven dat God bij ons is en ons nooit zal verlaten. Onze enige hoop ligt in Hem.”
Met jouw hulp kunnen kerken in actie komen om er te zijn voor mensen in nood. Voor 76 euro kun je een gezin van vijf personen helpen met dekens, hygiëne-artikelen en een voedselpakket voor een maand.
Tearfund werkt met Dorcas, EO Metterdaad, MAF, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA samen in het Christelijk Noodhulpcluster.