Umuganda: Elke laatste zaterdag van de maand stopt iedereen met werken om op te ruimen in de buurt

Opgeruimd staat netjes 

 

1. Plastic tasjes

In maar liefst 34 landen op het Afrikaanse continent zijn er wetten over plastic wegwerpproducten, wat enorm bijdraagt aan het beschermen van de omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je aankomt in Kenia, Rwanda of Tanzania je vriendelijk verzocht wordt om je plastic tasjes in het vliegtuig achter te laten? Die zijn namelijk helemaal verboden in deze landen.  

2. Bouwen met afval

In Masaka, Oeganda wordt er op een wel heel creatieve manier omgegaan met plastic afval. Het bedrijf EcoBrix zet plastic om in onder andere bouwmaterialen. Maandelijks verzamelen ze meer dan 25 ton plastic. Iedereen doet mee: ook mensen die door een beperking moeilijker aan de slag komen. Én plastic zorgt voor inkomen voor jongeren en gezinnen die anders in armoede zouden leven. Ook de kerk speelt een centrale rol. Hier lees je meer over dit inspirerende programma.   

3.  Umuganda

Van buurland Rwanda kunnen we leren hoe we de natuur schoonhouden. Elke laatste zaterdag van de maand is het Umuganda Day. Iedereen tussen de 18 en 65 jaar stopt dan voor een aantal uur met werken en ruimt op in de buurt. Rwanda is zo een van de schoonste landen ter wereld geworden.   

 

Afbeelding
kerkbossen ethiopie
Kerkbossen in Ethiopië

Natuurlijke rijkdom 

 

4. Kerkbossen

Ook in Ethiopië is er zo’n bijzondere traditie. Daar vind je de zogenaamde kerk-bossen. Kerken planten een bos om het kerkgebouw heen. Dat zien zij als Bijbelse opdracht. In het landschap ontstaan er zo oases van groen. Een prachtig gezicht. Lees hier meer over dit intrigerende fenomeen.  

5. Farming Gods Way

 In veel landen zijn duurzame landbouwpraktijken een kwestie van leven of dood. Door de klimaatcrisis zijn er steeds vaker extreme weersomstandigheden, waardoor oogsten mislukten. In landen als Malawi, Zimbabwe en Zuid-Afrika vindt je een landbouwmethode waarin natuurlijke processen gebruikt worden. Daarom wordt het Farming Gods Way genoemd wordt.  Een voorbeeld: boeren bedekken de grond met een laag dode bladeren en gras. Dat helpt om vocht in de bodem vast te houden, cruciaal in een droog klimaat. De voedingsstoffen uit de bladeren en het gras komen ook in de bodem terecht. Daardoor hoeft er niet meer geploegd te worden, een arbeidsintensief proces dat ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de bodem. 

Actueel weernieuws via app of SMS helpt boeren om te gaan met klimaatverandering

Slimme technologie voor boeren 

 

6. Actueel weernieuws

Er wordt in veel Afrikaanse landen juist ook weer gebruikt gemaakt van technologie. Via SMS of app krijgen boeren op maat gemaakte weerberichten. Door klimaatverandering zijn de natuurlijke seizoenen anders en dat kan makkelijk tot gevolg hebben dat een oogst verloren gaat. Actueel weernieuws helpt boeren om de tijden voor oogsten, planten en bemesten te plannen en zo klimaatverandering het hoofd te bieden.   

7. Uber voor tractors

In Nigeria is er een soort Uberapp voor tractors. De app verbindt boeren die kleinschalige landbouw bedrijven met tractoreigenaren. Op deze manier hebben boeren op tijd de beschikking over een machine om het land te bewerken en dat is cruciaal als het gaat om het verbeteren van voedselzekerheid en weerbaarheid tegen klimaatverandering.   

8. Waterpomp op zonne-energie

In Zimbabwe worden waterpompen op zonne-energie ingezet om met de droogte om te gaan. Dit is zo effectief dat het zelf voor een extra oogstseizoen zorgt. Het systeem is gebruiksvriendelijk en goedkoop want er zijn nauwelijks onderhoudskosten. Hier lees je meer over hoe de kerk in Zimbabwe mensen helpt om te gaan met de volgen van klimaatverandering. 

Dagelijks gemak 

 

9. Energiezuinige ovens

In onder andere Oeganda zijn energiezuinige ovens te vinden. Deze ovens kunnen warm worden met minder brandhout. Daardoor hoeven er minder bomen gekapt. Een bijkomend pluspunt is dat het ook beter is voor de luchtkwaliteit en daarmee een positief effect heeft op de gezondheid van degene die kookt en zijn of haar gezin.   

10. Koken op mest

In verschillende Afrikaanse landen worden kleinschalige biogasvergisters gebruikt. De poep van mens en dier kan zo omgezet worden in biogas waarop gekookt kan worden en organische mest. De uitstoot van broeikasgas vermindert en de sanitaire verbeteren hierdoor vaak ook nog eens.  

11. Hair extensions van bananenbladeren

Hair extensions met synthetische stoffen? Daar heb ik een beter oplossing voor, dacht Serge, een jonge ondernemer uit DR Congo en hij ontwikkelde hair extensions van bananenbladeren. Net als veel andere jongeren in de stad Goma heeft hij een ‘groene’ onderneming. Een mooi oplossing voor de grote jeugdwerkloosheid én ook nog eens duurzaam. Wil je weten hoe dat precies zit, lees dan dit verhaal

Afbeelding
hair extensions
Serge maakt hair extensions van bananenbladeren

Waarom maakt Tearfund zich druk om duurzaamheid? 

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons. Dat onze omgang met de natuur en klimaat ook invloed heeft op de levenssituatie van mensen ver weg, is een belangrijke reden voor Tearfund om zich hard te maken voor een goede omgang met de aarde. Met zoveel mogelijk mensen willen we toewerken naar een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt.  

Lees ook: Waarom duurzaamheid bij ontwikkelingswerk hoort

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.