Mijn eerste reactie was ontkenning: dit kan niet waar zijn.

Tearfund werkt in Syrië samen met onze partnerorganisatie die is gevestigd in Beiroet, Libanon. Vanwege problemen rond de veiligheid en toegang tot Syrië, maakt deze partner voor de uitvoering van haar projecten gebruik van de relatie met een netwerk van lokale kerken die actief zijn onder de meeste kwetsbare gemeenschappen. We spraken met de woordvoerder van dit netwerk, die we - evenals onze lokale partner -  vanwege veiligheidsredenen niet bij naam noemen.

Wat ging er door je heen tijdens de aardbevingen?

“Ik was op het moment van de eerste aardbeving op 6 februari in Libanon en mijn eerste reactie was ontkenning: dit kan niet waar zijn. Maar toen er steeds meer nieuws over de omvang van de ramp naar buiten kwam, ben ik gaan bellen met zo ongeveer al onze contacten en lokale kerken in Syrië. De mensen die ik aan lijn kreeg, waren zichzelf niet meer, en anderen konden er gewoon niet over praten en wilden gelijk overgaan tot actie. Ze zijn enorm getraumatiseerd, en doordat er veel naschokken zijn, blijven mensen ook heel bang."

De aardbeving van gisteren (20 februari) bevestigt dat, ook al duurde het eigenlijk maar heel kort. Iets van 6 of 7 seconden. Mensen schreeuwen en alles ging heen en weer. Net of er een enorme donder en bliksemstorm was.

De kerk speelt een belangrijke rol bij de verlening van noodhulp (Beeld: MERATH)
De kerk speelt een belangrijke rol bij de noodhulp

Welke verhalen kreeg je te horen?

“Een vrouw met wie we veel samenwerken, verbleef 48 uur na die eerste beving in de auto met haar oude en zieke ouders uit angst om terug te gaan naar haar huis met al die naschokken. Een bisschop van een van de orthodoxe kerken was op bezoek bij zijn zus in Aleppo. Ze gingen samen naar het huis van hun ouders, toen de grond begon te bewegen. Hij vertelde dat hij tegen God zei: `Als U wilt dat ik nu dood ga, dan ben ik er klaar voor’. Ze renden naar een deel van het huis waarvan ze dachten dat het veilig was en zijn daar lang gebleven. Toen hij uiteindelijk naar buiten ging, stortte het huis van de buren in. De bisschop vertelde dat mensen in paniek waren en radeloos de straat op renden. Tegelijkertijd was hij dankbaar voor zijn aanwezigheid op dat moment. Hij was daar waar hij kon helpen.”

Hoe is de situatie nu?

“Er heerst nog steeds veel angst. Veel mensen durven niet terug te gaan naar hun huis totdat de overheid de huizen heeft verstevigd. Ik zat in Libanon, maar ook voelde ik de aardbeving. Ik was best best bang toen de lamp aan het plafond heen en weer begon te slingeren. Ik dacht: welke enorme angst moeten de mensen in Syrië wel niet hebben gevoeld? Iemand van ons team die in het getroffen gebied woont, verblijft momenteel bij haar ouders omdat ze niet terug durft naar haar appartement op de 6e verdieping. Een andere collega woont momenteel in een kelder van een gebouw, ook uit angst voor instortingsgevaar van zijn woning.”

De eerste noodhulp, kwam via de kerk.

Hoe blijf je hoopvol?

“Er gebeuren veel goede dingen. De kerken hebben veel respect en vertrouwen van gemeenschappen. De eerste levering van de noodhulp die binnenkwam, kwam via de kerken. De bisschop heeft een heel netwerk via WhatsApp opgezet voor alle hulpverlening. We werken nu met heel veel nieuwe kerken die we voor de aardbeving niet kenden of waar we zelfs nooit van hadden gehoord. Allerlei kerken werken nu samen terwijl ze dat voor de aardbeving niet deden. Een van de Syrische dominees zei: ‘God is in control. We trust Him.’ Dit geeft mij hoop, hoe triest de situatie ook is. Het stimuleert ons om door te gaan met ons werk.”

Tearfund werkt met Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.

Help mee!

Met jouw gift steun je de noodhulp die Tearfund verleent in situaties als deze.
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Noodhulp aardbeving syrie
Verhaal
Lees meer
11 oktober 2024

Veelgestelde vragen over noodhulp Midden-Oosten

Tearfund werkt al jaren in Libanon en Syrië. Samen met christelijke partners en kerken komen we in deze landen in actie voor [...]
Lees meer
Aleppo verwoest door zware aardbeving
Nieuws
Lees meer
20 februari 2023

Opnieuw aardbeving in Turkije en Syrië: dit doet Tearfund voor de slachtoffers

Turkije en Syrië zijn 6 februari getroffen door twee zware aardbevingen, en op 20 februari vond opnieuw een forse aardbeving [...]
Lees meer
Vrouw bij ingestort gebouw Syrië
Verhaal
Lees meer
16 februari 2023

Machteloos? Zo bid je voor de slachtoffers in Turkije en Syrië

Voel jij je ook zo machteloos als je kijkt naar de gevolgen van de aardbevingen in Turkije en Syrië? Weet dat jouw gebed er [...]
Lees meer
Martha Zonneveld over noodhulp Tearfund aardbeving Syrië
Verhaal
Lees meer
14 februari 2023

'Kan ik spullen doneren?' 'Komt mijn gift goed terecht?' 7 vragen over noodhulp aardbeving

Heb jij ook vragen over onze noodhulp-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië? We leggen de meest gestelde voor [...]
Lees meer
Aleppo verwoest door zware aardbeving
Nieuws
Lees meer
8 februari 2023

Christelijk Noodhulpcluster in actie voor slachtoffers aardbeving

Het Christelijk Noodhulpcluster start een gezamenlijke noodhulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in het [...]
Lees meer