Na ruim twee jaar kan het eindelijk weer: christelijke festivals. Onder andere Opwekking, New Wine en Graceland staan op de planning en daar hoort natuurlijk kamperen bij. Maar hoe pak je dat nou duurzaam aan? Hieronder vind je vijf laagdrempelige tips.
Er is natuurlijk genoeg lekkers te koop op het festivalterrein, maar zelf eten meenemen is vaak lekkerder én duurzamer. Koop bijvoorbeeld zoveel mogelijk seizoensgebonden groente en fruit. In Nederland is dit in de zomer onder andere komkommer, broccoli, rucola en tomaat. Naast rekening houden met het seizoen, kun je ook duurzaam kamperen door je producten lokaal en biologisch bij boeren in de buurt van de camping te kopen. Kijk op bijvoorbeeld eens op www.vaneigenerf.nl/onze-boeren/ voor locaties waar je producten rechtstreeks van de boer kunt kopen.
Het is niemand ontgaan dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Gelukkig kun je, terwijl je heerlijk op de camping rondloopt, ook thuis groene keuzes maken. Stel voor je vertrek bijvoorbeeld de thermostaat lager in, trek stekkers uit de stopcontacten of haal je koelkast leeg (en neem het overige eten mee of geeft het aan de buren) en zet hem uit. Zo voorkom je sluipverbruik van energie. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee.
Je kent het wel: dat vervelende plastic zeil wat (met een beetje wind al helemaal) lastig is om goed neer te leggen. Daarbij is het ook nog eens slecht voor het gras en slechts één keer te gebruiken. Gelukkig is daar worteldoek: de perfecte vervanger van plastic zeil. Dit ademende doek is beter voor het gras en ook nog eens meerdere keren te gebruiken. Ideaal!
Ook dit jaar is Tearfund weer aanwezig op Opwekking, New Wine én Graceland! Kom gerust langs voor (h)eerlijke koffie of een goed gesprek. Hopelijk tot dan!
De afwas doen is niet altijd leuk, maar toch een stuk duurzamer dan het gebruiken van wegwerpborden- en bekers. Op zoek naar hip én duurzaam servies? Zuperzozial heeft een leuk en milieubewust assortiment aan servies voor thuis of op de camping. Zo wordt duurzaam kamperen nog leuker.
Een laatste tip: zorg dat je respectvol omgaat met de natuur. Zorg bijvoorbeeld dat je de kampeerplek netjes achterlaat als je vertrekt. Een praktische en misschien voor de hand liggende tip die helemaal bij duurzaam kamperen past. Check of er op jouw plek geen afval ligt of dat je iets hebt laten liggen. Dat is fijn voor het milieu en de personen die na jou gaan kamperen.