Deze maand is er binnen Tearfund een bijzondere publicatie verschenen. We pleiten in deze publicatie namelijk voor het betrekken van religieuze bewegingen in het maken van internationaal klimaatbeleid. Als Tearfund geloven we dat dit van enorme waarde is en nog te weinig gebeurt. In een eerder artikel deelden we al waarom juist religieuze bewegingen betrekken zo belangrijk is. In dit artikel lichten we dit, aan de hand van de publicatie, graag nog verder toe.
In de publicatie dragen we zes redenen aan voor het samenwerken met religieuze bewegingen. Een van die redenen is dat we geloven dat religieuze bewegingen of organisaties aan kunnen zetten tot gedragsverandering. Het aanzetten tot gedragsverandering begint bij vertrouwen. En dat is precies de basis van waaruit deze actoren werken. Door betrokken te zijn van op wat er speelt binnen een gemeenschap en op de hoogte te zijn van de uitdagingen en kansen, wordt er een duurzame vertrouwensband gevormd. En vertrouwen zorgt voor de bereidheid om gedrag aan te passen. We zien dit ook terug in onze projecten. Religieuze leiders fungeren vaak als rolmodellen, juist als het gaat om de aanpak van klimaatproblemen. Matthijs van Pijkeren, Faith & Development Advisor bij Tearfund, zegt hierover het volgende: ‘De klimaatcrisis gaat niet alleen over ecologie of economie. Ten diepste gaat de klimaatcrisis over waarden. Dat is een van de redenen dat we het betrekken van religieuze bewegingen zo belangrijk vinden. Juist als we het hebben over waarden begeven we ons op het terrein van kerken en andere religieuze actoren.’
Een andere reden voor het samenwerken met religieuze bewegingen heeft te maken met hun permanente betrokkenheid op de gemeenschap. Wanneer ontwikkelingsprojecten van Tearfund ten einde lopen, zetten zij het werk zelfstandig voort. Een mooi voorbeeld hierbij komt uit Indonesië. In samenwerking met de lokale kerken hebben we op Java verschillende projecten in gang gezet (biologisch boeren en tuinieren, het ophalen van afval en het aanleggen van drainagekanalen voor regenwater). Op lang niet alle plekken zijn wij als organisatie nog steeds betrokken, maar de kerk is dat wel! Zij zijn geworteld in de gemeenschap en blijven hun kennis delen.
Wil je meer weten? En ben je benieuwd naar andere redenen die wij aandragen óf naar onze drie concrete aanbevelingen? Hieronder kun je de publicatie downloaden. Daarbij moedigen we je aan om de publicatie te delen met mensen uit jouw netwerk.