‘De recepten moesten vegetarisch zijn én goed vullend. Dus geen salades, of ingrediënten als quinoa. Zo ben ik begonnen met experimenteren. Ik stuitte bijvoorbeeld op een recept met pindakaas en tomatenpuree en met die ingrediënten als basis werd ik geïnspireerd tot een nieuw recept. Vervolgens schotelde ik het mijn eigen familie voor en gaven zij mij kritische feedback. Juist omdat ik geen kok ben, werkt dit concept. Ik heb dezelfde ervaring als de eindgebruiker.’

Ik veroorzaak uitstoot en een kind in een arm land wordt daarmee belemmerd.

Ik veroorzaak uitstoot

‘Ik was een jaar of vijftien toen ik de documentaire ‘An inconvenient truth’ van voormalig vicepresident Al Gore, op dvd zag. Ik woonde in die tijd met mijn ouders in Switzerland, te midden van de bergen en bossen. Ik realiseerde me dat deze plek op de wereld uniek zou worden als we niet inzagen dat we een probleem hebben. Als antwoord besloot ik een website over klimaatverandering te maken. Niet professioneel, maar met de beste intenties. De ongelijkheid in de wereld raakte mij. Wij als inwoners van de rijkere landen veroorzaken de hoogste CO2 uitstoot en de mensen in de arme landen hebben daar het meest onder te lijden. Oftewel, ik veroorzaak uitstoot en een kind in een arm land wordt daarmee belemmerd. Ik heb me lang schuldig gevoeld, totdat ik besefte dat ik iets kon betekenen.

Ik deed een opleiding in communicatie en later een master Business Administration. Hiervoor kwam ik in aanraking met verschillende ‘groene’ projecten. Maar ik wilde daar werken, waar ik de meeste invloed had. Daarom ging ik onderzoeken met welke acties we de meeste CO2 besparen. Minder vlees eten was het antwoord.’

Vlees als luxeproduct

‘Zo ontstond het idee om voor mezelf te beginnen, omdat ik met mijn achtergrond goed ben in het brengen van een verhaal. En dat verhaal is niet dat je vegetariër moet worden. Wel leg ik in het boek uit hoe je duurzaam kunt eten. Ik ben vlees als een luxeproduct gaan zien. Ik eet vlees met bijzondere gelegenheden of in het weekend. En wát ik eet, komt van die ene boerderij, waarvan ik de boer ken. Het is een gedragsverandering en ik wil anderen helpen om ook een eerste stap te zetten.

Gekscherend noem ik mijzelf weleens de predikant van de duurzaamheid. Mijn ouders en mijn opa zijn predikant en lange tijd vroegen mensen aan mij of ik ook theoloog werd. Ik heb altijd in God geloofd, maar ik heb mij nooit geroepen gevoeld tot het predikantschap. Tot ik met mijn boek begon. In mijn optiek is dit verhaal het goede nieuws dat verkondigd moet worden. Duurzaam leven is onderdeel van mijn geloof. Hiermee kan ik een stukje bijdragen aan Gods koninkrijk.’

forkranger.nl

 

Frank Holleman (29), woont in Amsterdam, samen met twee huisgenoten en is de oprichter van Fork Ranger.



Jouw groene tip? ‘Vind je het moeilijk om minder vlees te eten? Start dan met rundvlees te vervangen door kip. Dan ben je al een heel eind.’

Jouw groene offer? ‘Niet oordelen en mensen hun eigen gang laten gaan. Dat vind ik het meest ingewikkelde sinds mijn ogen zijn opengegaan.’

Wat is je lekkerste recept? ‘Spaghetti met chili en sinaasappel. Heerlijk!’

Welk eten heb je nieuw ontdekt? ‘Vooral veel groenten en kruiden, bijvoorbeeld pastinaak en venkel.’

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.