We maken ons grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor de meest kwetsbaren. Mensen die al leven in armoede en onrecht kregen er door de pandemie een zware crisis met desastreuze gevolgen bovenop. De nood in veel ontwikkelingslanden wordt alleen maar erger. Daarom komt Tearfund in actie! We verlenen hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. We delen voedsel, water en zeep uit en geven voorlichting en medisch hulp.
Volg op deze pagina de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis uit de landen waar Tearfund werkt.
7 juli | Indonesië
In Indonesië loopt het aantal coronabesmettingen flink op. Volgens het Rode Kruis staat het land op de rand van een catastrofe. De afgelopen dagen werden er meer dan 30.000 besmettingen per dag gemeld. Vorige week werd het hoogste aantal sterfgevallen sinds het begin van de coronapandemie geregistreerd. Het overgrote deel van de bevolking is niet beschermd tegen het virus, omdat nog maar heel weinig Indonesiërs een vaccinatie hebben gehad. In dichtbevolkte plekken als Java en Jakarta, maar ook in kleinere steden raken veel ziekenhuizen en begraafplaatsen vol.
5 juli | Oeganda
Oeganda zit op dit moment midden in een tweede coronagolf. Experts hebben voorspeld dat er tussen eind juli en begin augustus een piek in het aantal besmettingen zal komen. Begin vorige maand werd er door de president van Oeganda, Yoweri Museveni, een nieuwe lockdown van minimaal 45 dagen afgekondigd. Op dit moment moet er zoveel mogelijk worden thuisgewerkt en zijn alle scholen, openbare plekken, winkels en markten gesloten. Ook geldt er in het land een avondklok van zeven uur s’avonds tot half zes in de ochtend. Reizen binnen Oeganda en naar het buitenland is verboden. Dit om te voorkomen dat het aantal coronapatiënten in rap tempo blijft stijgen. Willem Klaassen, programmamedewerker bij Tearfund heeft contact gehad met verschillende lokale partners die spreken van een droevige situatie. ‘Meerdere collega’s hebben een familielid verloren, het virus is nooit weggeweest en de situatie verergert alleen maar.’ De Oegandese sociaal ondernemer Trinity Heavenz, vreest dat mensen door de lockdown eerder sterven aan honger dan aan corona. 'Tijdens de vorige lockdown werd er gevochten om voedsel.' Lees het interview met Trinity hier.
3 juli | India
Verschillende Indiase regio’s hebben een deel van de coronamaatregelen versoepeld nu het aantal besmettingen is afgenomen tot het laagste niveau in ruim twee maanden. Onder meer in de hoofdstad New Dehli mogen alle winkels en winkelcentra weer open. Verder staat bijvoorbeeld de deelstaat Tamil Nadu toe dat meer mensen op de werkvloer aanwezig zijn en slijterijen weer de deuren openen. De druk om te versoepelen is groot, omdat miljoenen Indiërs dagloner zijn. Experts waarschuwen echter voor de opheffing van de maatregelen, omdat slecht een klein deel van de bevolking is ingeënt. India is gestopt met het exporteren van coronavaccins naar het buitend, zodat het land de eigen bevolking sneller kan inenten. De Indiase minister van gezondheid heeft bekendgemaakt dat er deze maand meer vaccins beschikbaar zullen komen. Door het hoge aantal besmettingen, was de zorg in het land zwaar overbelast geraakt. Samen met onze lokale partners en het Christelijk Noodhulpcluster komen we in actie om de meest kwetsbare mensen te beschermen.
3 mei | India
Door een tekort aan zuurstof overleden zondagavond 24 patiënten in een ziekenhuis in de Indiase stad Chamarajanagar. Dat melden Indiase media. 23 van hen waren positief getest op het coronavirus. Veel ziekenhuizen kampen met zuurstoftekorten door de extreem snelle toename van het aantal coronabesmettingen.
Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen ligt op zo’n 378.000 besmettingen per dag, het aantal overlijdens op zo’n 3500 per dag. Naast gezondheidsrisico’s, maken we ons ook grote zorgen over de economische gevolgen van wederom lockdowns op veel plekken in het land. Mensen verliezen hun werk en daarmee hun enige inkomen. Juist de allerarmsten wonen dicht op elkaar, waardoor huiselijk geweld en seksueel misbruik vaker voorkomen.
Samen met onze lokale partners werken we hard om de meest kwetsbaren te helpen. Vrijwilligers en medewerkers van onze partner in Mumbai reiken onder meer uit naar mensen die kwetsbaar zijn voor misbruik, psychische problemen en geweld. Daarnaast blijven onze partners in heel India doorgaan met het geven van voorlichting over hoe mensen zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Ook vangt onze partner in het noorden van India coronapatiënten op in hun ziekenhuizen, al liggen die overvol.
28 april | India
De coronasituatie in India loopt steeds verder uit de hand. Het aantal besmettingen blijft stijgen en steeds meer mensen overlijden. Ook jonge mensen en kinderen belanden in het ziekenhuis, terwijl er in veel ziekenhuizen geen plek meer is. Van onze partners uit India krijgen we alarmerende berichten. De gezondheidszorg van het land zou totaal zijn ingestort. 'Er is een groot gebrek aan zuurstof en levensreddende medicijnen. De meeste ziekenhuizen zijn vol en mensen wachten buiten met zuurstofflessen die ze zelf hebben geregeld’, meldt een van onze contacten.
23 april | Wereldwijd
Een groep gemotiveerde illustratoren heeft 400 unieke posters ontworpen om vaccinatie tegen het coronavirus te promoten. Op de posters zijn mensen die worden gevaccineerd van allemaal verschillende genders, culturen en religies afgebeeld. De illustratoren willen met de posters meer bewustwording creëren over het belang van vaccinatie tegen het coronavirus. De posters kunnen via de website covid19signs.com makkelijk worden gedownload en thuis worden uitgeprint.
22 april | India
Het aantal coronabesmettingen in India stijgt flink. Er worden meer mensen positief getest en ook het dodental als gevolg van het virus loopt op. De ziekenhuizen kunnen de patiëntenstroom niet aan en zowel zuurstof als medicijnen zijn onvoldoende beschikbaar. Ook een ziekenhuis van onze lokale partner in het noorden van India richt zich per direct alleen nog op het helpen van covid-patiënten. Ze staan net als andere ziekenhuizen in het land voor grote uitdagingen, omdat er maar een beperkt aantal beademingsapparaten beschikbaar is. De overheid in India heeft strenge maatregelen afgekondigd om een verdere stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. Sommige lokale overheden in gebieden waar het aantal besmettingen heel hoog is, hebben wederom lockdowns uitgeroepen.
7 april | Wereldwijd
De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, met ernstige gevolgen voor vluchtelingen, migranten, gevangenen en minderheden, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarverslag. De organisatie meent dat leiders van over de hele wereld de crisis meedogenloos hebben uitgebuit om hun aanvallen op de mensenrechten voort te zetten. Zo zouden regeringen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten aanvallen voeren op de vrijheid van meningsuiting. Egypte en Iran bestraften gezondheidsmedewerkers die het coronabeleid bekritiseerden en in China verdwenen artsen en bloggers die in een vroeg stadium al alarm sloegen over het nieuwe coronavirus. Amnesty haalt verder uit naar Israël, dat geen coronavaccins verstrekte aan de vijf miljoen Palestijnen in de bezette gebieden. Volgens de organisatie heeft de crisis duidelijk gemaakt hoe landen opzettelijk verdeeldheid zaaien en beleid in stand houden dat ongelijkheid, discriminatie en onderdrukking veroorzaakt in stand houden.
6 april | Zuid-Soedan
De Verenigde Naties melden dat Zuid-Soedan in de hoogste alarmfase verkeert. Meer dan de helft van de bevolking heeft zeer dringend behoefte aan voedselhulp. Geweld, overstromingen en droogte eisen hun tol, terwijl corona het gewone leven al had platgelegd. Sinds maart vorig jaar zijn er strenge coronamaatregelen getroffen, vertelt Anthony Rama, Tearfund-directeur in Zuid-Soedan. Niet-essentiële bedrijven moesten sluiten, mensen mochten niet meer in groepen samenkomen en markten werden grotendeels gesloten. Het effect was dat veel Zuid-Soedanezen geen middelen van bestaan meer hadden. Ook het transport van goederen werd belemmerd. Hierdoor stegen de voedselprijzen met wel 180 procent, terwijl het inkomen van de mensen niet is veranderd. De prioriteit van Tearfund in Zuid-Soedan blijft het redden van levens, vooral via het verstrekken van voedselhulp en het repareren van waterpunten.
17 maart | wereldwijd
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de noodklok geluid vanwege de enorme tekorten aan medische zuurstof. Die is onder andere cruciaal bij de behandeling van coronapatiënten, maar in ziekenhuizen over de hele wereld is de voorraad bijna op. De WHO stelt dat in de lage- en middeninkomenslanden per dag zeker een half miljoen mensen medische zuurstof nodig hebben. Dat aantal groeit, terwijl de beschikbare zuurstof blijft afnemen. Vooral Zuid-Amerika en Afrika zijn hard getroffen. Om toch aan zuurstof te komen, staan mensen vaak dagenlang met een zuurstoftank in de rij. De WHO heeft 90 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor eerste noodhulp.
16 maart | wereldwijd
UNICEF en UNESCO spreken van een onderwijscrisis. Uit cijfers die de twee organisaties deze maand publiceerden blijkt dat tussen 11 maart 2020 en 2 februari 2021 scholen wereldwijd gemiddeld 95 dagen gesloten zijn geweest. Meer dan 90 procent van de overheden voerden in 2020 een vorm van onderwijs op afstand in, waardoor kinderen waren aangewezen op thuisonderwijs. In veel landen heeft minder dan 50 procent van de kinderen op het basis- en voortgezet onderwijs thuis een internetverbinding. Daarbovenop maken de economische problemen, die zijn ontstaan of verergerd door de coronacrisis, dat veel kinderen in ontwikkelingslanden moeten bijspringen als werkkracht om geld te verdienen voor hun gezinnen. Hulporganisatie Save the Children schatte eerder dit jaar dat er als gevolg van de pandemie een half miljoen kinderen extra risico lopen op uithuwelijking en dat er 1 miljoen extra meisjes zwanger zouden kunnen worden. Volgens de organisatie lopen 10 miljoen kinderen risico niet meer terug naar school te keren.
1 maart | Afrika en Azië
In Ivoorkust werd maandag de eerste vaccinatie tegen het coronavirus gezet. Hiermee is het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie officieel van start gegaan. Dit internationale programma moet ervoor moet zorgen dat ook armere landen toegang krijgen tot coronavaccins. 92 lage- en middeninkomenslanden, voornamelijk in Afrika en Azië, krijgen via het programma vaccins gedoneerd. De doelstelling van Covax is om dit jaar ruim twee miljard doses vaccins te leveren, waarmee twintig procent van de bevolking kan worden gevaccineerd.
Op dit moment is er wereldwijd een trend van vaccin-nationalisme zichtbaar. Dit is het idee dat landen zoveel mogelijk doses van het covid-19-vaccin moeten inkopen voor hun eigen bevolking. Volgens verschillende experts is dit een schadelijke en kortzichtige trend. Ook de meerderheid van de Nederlanders vindt dat de pandemie een mondiale oplossing vereist, blijkt uit een recente enquête uitgevoerd door Validators. 71 procent van de Nederlanders vindt dat coronavaccins en behandelingen overal ter wereld beschikbaar moeten zijn en wijst het idee van vaccin-nationalisme af.
9 februari | Colombia
President Iván Duque maakt maandag bekend dat Colombia ongeveer één miljoen ongedocumenteerde Venezolaanse migranten in het land tijdelijk een beschermde status gaat geven. Dit zorgt ervoor dat zij legaal kunnen werken en geeft hen toegang tot basisdiensten, waaronder het nationale gezondheidssysteem en de coronavaccinaties. Colombia is zwaar getroffen door het coronavirus, waardoor het al beperkte zorgsysteem onder hoge druk staat. De beschermde status blijft tien jaar geldig en moet de migranten de kans bieden om hun verblijfstatus te legaliseren. Het besluit werd aangekondigd na een werkoverleg tussen de president en de commissaris van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) Filippo Grandi. ‘Dit gedurfde humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en de rest van de wereld’, aldus Grandi.
2 februari | India
In India worden met name de meest kwetsbaren hard getroffen door de coronacrisis. Uit verschillende bronnen blijkt dat het aantal zelfmoorden in het land stijgt. Meer dan de helft van de mensen die zichzelf van het leven heeft beroofd is jongvolwassen. Veel van de zelfmoorden worden impulsief gepleegd. Door de huidige crisissituatie en de pandemie is voor mensen, vooral kwetsbare Indiërs, het vermogen om met tegenslagen om te gaan erg afgenomen. Het toekomstperspectief voor de jongeren was voor de pandemie al slecht en is in korte tijd alleen maar meer verslechterd.Om iets tegen de stijgende cijfers te doen heeft onze partnerorganisatie ACT in samenwerking met Jeugd met een Opdracht de zelfmoordpreventielijn JEEVAN (betekenis: leven) opgericht om Indiërs die last hebben van suïcidale gedachten hulp te bieden door hen een luisterend oor te bieden. .
22 december | Afrika en Midden-Oosten
Tearfund is samen met andere hulporganisaties onderdeel van de Dutch Relief Alliance. Samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken bestrijden we de verspreiding van corona in crisisgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Zo helpen we 2,9 miljoen mensen met o.a. water, zeep, mondkapjes en voedselpakketten.
18 december | Ethiopië
I’ve left my three children and especially my breastfeeding infant with their father and come here to the hospital. I don’t know when this pandemic will vanish from this country so I can see my children again. I worry about this a lot. I want to cry but I don’t want my friends to see that so I try my best to appear strong.
Aangrijpende foto's en berichten van een verpleegkundigen en dokters in Addis Abeba in The Guardian.
30 november | Colombia
Ontwikkelingswerkers zijn bang voor een nieuwe humanitaire crisis in Colombia. Het zorgsysteem van het land is erg beperkt en staat onder hoge druk. Colombia staat in de top tien van meest zwaar getroffen landen van het coronavirus. De Colombiaanse grenzen zijn op dit moment gesloten, maar men vreest dat bij heropening van de grenzen er een tweede golf van besmettingen zal ontstaan. Naar verwachting willen meer dan 200.000 Venezolaanse migranten de grens met Colombia oversteken. Momenteel zijn er vooral kleine pieken van besmettingen in verschillende regio’s van het land. De Colombiaanse overheid probeert haar bevolking te ondersteunen door middel van voedselhulp, maar de meest kwetsbare Colombianen blijken lastig te bereiken. De meesten wonen erg afgelegen en sommigen hebben geen telefoon of legitimatiebewijs en hierdoor als het ware onvindbaar.
2 november | Filipijnen
De Filipijnen zijn op zondag 1 november getroffen door de zware orkaan Goni; de hevigste orkaan van dit jaar. Met name in de provincies Catanduanes en Albay in de Bicol regio is er grote schade door de storm en regen. In deze gebieden wonen 24,6 miljoen mensen, en alleen al in Catanduanes lijkt zo’n tachtig tot negentig procent van de huizen te zijn verwoest.
De coronacrisis verergert de situatie. De Filipijnen worstelden al met de gevolgen van de pandemie en leed onder het hoogste aantal besmettingen in de regio. Meer dan 500.000 mensen moesten door de orkaan evacueren naar opvangcentra, waar het moeilijk is om afstand te houden van anderen.
29 oktober | Kenia
De schoolsluiting door corona heeft grote gevolgen voor tienermeisjes in Kenia. Diverse media en VN-organisaties als de WHO en Unicef berichtten de afgelopen maanden over de toename van seksueel geweld en tienerzwangerschappen onder jonge meisjes in achterstandswijken.
Dat merkt de Redeemed Gospel Church in Nairobi, met wie Tearfund in Kenia samenwerkt, ook. Sinds 2 weken zijn de scholen gedeeltelijk weer open, maar dat geldt alleen voor bepaalde leerjaren. De rest van de leerlingen zit nog zeker tot januari 2021 thuis. Meisjes die niet meer op school zitten, verdwijnen veelal uit het zicht. Veel van de meiden die zwanger raken, zullen zeer waarschijnlijk niet terugkeren naar school.
Dankzij de financiële steun van de Nederlandse deelgemeente NGK Maassluis heeft de Redeemed Gospel Church extra hulp kunnen verlenen aan een groep van 200 kwetsbare jonge tienermeiden in de sloppenwijk Pipeline. Niet alleen verstrekte de kerk hygiëneproducten en kregen de meiden voorlichting. Ook kunnen ze terecht bij een jongerengroep van de kerk voor gesprekken - waar veel behoefte aan is - en extra aandacht in deze uitdagende tijd.
De extra coronanoodhulp is op nog meer terreinen ingezet:
Zo laten een kerk in Nederland samen met een kerk in Kenia zien hoe je een positieve rol kunt spelen temidden van een diepe crisis.
7 oktober | Zuid-Soedan
De overheid heeft 6 miljoen euro extra uitgetrokken voor Covid-19 hulpprogramma's in landen waar dat het hardste nodig is. Tearfund heeft daarvan een half miljoen euro voor Zuid-Soedan gekregen en een half miljoen voor Ethiopië. Samen met andere met andere Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance, gaat Tearfund zorgen dat de kwetsbaarste groepen beschikking krijgen over water, zeep, mondkapjes en instructies om besmetting met corona te voorkomen. Ook wordt gekeken welke groepen extra inkomensondersteuning nodig hebben.
En dat is hard nodig, want hoewel de officiële besmettingscijfers in Zuid-Soedan niet hoog zijn, loopt de bevolking een groot risico. Er is nauwelijks gezondheidszorg beschikbaar en het land wordt ontregeld door voortdurende strijd tussen gewapende milities. Ook kampt Zuid-Soedan met periodes van grote droogte óf hevige regenval en overstromingen. Ook nu weer is de situatie alarmerend. De jaarlijkse overstromingen van de Nijl lijken dit jaar erger te worden dan in de afgelopen jaren. Naar schatting een 800.000 half miljoen mensen zijn op de vlucht voor het water. Voorkomen van een grote corona-uitbraak is in Zuid-Soedan is dan ook van het grootste belang.
18 september | Haiti
Onze lokale partner World Renew voert een noodhulpprogramma uit in het gebied Duchity in het zuidwesten van Haiti. Door de coronacrisis en de maatregelen vanuit de overheden, zijn mensen lange tijd gedwongen om thuis te blijven. Vooral dagloners, straatverkopers en de informele handelssector werden hard getroffen.
De overheid van Haiti heeft wel wat steun gegeven in dichtbevolkte gebieden rond de hoofdstad Port-au-Prince, maar mogelijk alleen om stemmen te winnen voor de komende verkiezingen. In andere gemeenschappen in Duchity is er geen hulp verleend vanuit de overheid.
Onze lokale partner heeft in juni en juli voedselhulp verleend aan 150 mannen en 150 vrouwen. In totaal zijn hierdoor 1200 individuen bereikt. Een voedselpakket bestond uit drie zakken rijst van 75 kilo in totaal, 12 potten met bonen en 12 liter olie. Ook is er aandacht besteed aan bewustwording en het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.
Alle kerken in het gebied Duchity zijn gevraagd om te helpen om informatie te verspreiden, zodat de gemeenschappen zich bewust zijn van welke preventiemaatregelen ze kunnen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een van de kerken speelde ook een faciliterende rol in de voedselhulp; het kerkgebouw werd gebruikt als ontmoetings- en distributielocatie. Doordat de onderlinge samenwerking goed was, heeft dit ook de relaties in de gemeenschap versterkt. De toegenomen solidariteit uitte zich onder meer doordat een aantal ‘rijkere’ boeren rijst en bonen deelden met hun buren.
15 september | Zimbabwe
Veel families in Zimbabwe zijn door de lockdown afhankelijk geworden van noodhulp. Dagloners en straatverkopers zijn een groot deel van hun inkomsten verloren en zijn niet in staat om voedsel te kopen. De coronacrisis heeft daarnaast een grote aanslag op het beperkte gezondheidssysteem van Zimbabwe.
Onze lokale partner FACT voert een bewustwordingscampagne in verschillende gemeenschappen in Oost-Zimbabwe. Hierdoor werden 230 mensen bereikt met positieve gedragsverandering als gevolg. Zo zijn mensen zich meer bewust van hygiëne en houden ze beter afstand. Er zijn daarnaast preventiematerialen zoals handgel, handschoenen en mondkapjes uitgedeeld en er zijn voorlichtingsmaterialen beschikbaar gemaakt zodat er nog veel meer mensen worden bereikt.
Naast preventie en bewustwording, heeft de partner ook psychosociale hulp en pastorale zorg verleend via de telefoon of WhatsApp, aan 250 kwetsbare families. Zij zijn bijvoorbeeld extra kwetsbaar doordat ze te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Deze gezinnen ontvingen ook voedselhulp.
13 september | Oeganda
Het aantal coronabesmettingen in Oeganda loopt weer op. De lokale partner heeft drie verplaatsbare handwasstations, zeep en infrarood-thermometers aangeschaft. Daarmee gaan ze naar de gemeenschappen om hen bewust te maken van het belang van handen wassen en meten ze de temperatuur van mensen op. Ook moedigt de partner mensen aan om onderling genoeg afstand te bewaren.
10 september | India
India lijkt het coronavirus niet meer onder controle te hebben. Het land had in de afgelopen week bijna dagelijks te maken met zo'n 90.000 nieuwe besmettingen. Afgelopen maandag stootte het land zelfs Brazilië van de tweede plaats op de ranglijst van landen met de meeste coronabesmettingen. 'We worden geconfronteerd met een grote crisis', schrijft onze partner Stewards' Trust. 'De economische situatie is in tijden niet zo slecht geweest en er is geen uitzicht op verbetering. Gezinnen die teruggekeerd zijn naar het platteland vanuit de steden hebben nauwelijks te eten, omdat er hier ook geen werk voor hen is.'
'Wij proberen ons werk online voort te zetten. Van de trainingen die we wegens de lockdownregels niet meer fysiek kunnen geven, maken we nu video's. Het maken van trainingsvideo's was nieuw voor onze medewerkers en daarom even wennen. Maar naarmate we het vaker doen, verbetert de kwaliteit en de inhoud. Daarnaast moedigen we de deelnemers aan om alle voorzorgsmaatregelen te nemen en er te zijn voor de mensen die hulp nodig hebben in deze pandemie.'
10 augustus | Nepal
Duizenden Nepalezen die in andere landen werken, waaronder India, zijn sinds de lockdown is opgeheven weer naar huis gekomen. Dit brengt een grote uitdaging met zich mee voor de federale en lokale overheden. Mensen uit risicogebieden moeten in quarantaine, maar omdat het niet voor iedereen mogelijk is om in thuisisolatie te gaan, moeten er andere plekken beschikbaar zijn voor quarantaine. Daarnaast is de werkloosheid enorm gegroeid. Door de lockdown die drie maanden duurde, zijn veel mensen hun banen verloren en kunnen ze moeilijk of niet rondkomen. Ze zijn afhankelijk van noodhulp en ook extra aandacht voor water en hygiene is hard nodig. Naast noodhulp is het belangrijk om werkgelegenheid te creëren voor getroffen families, zodat zij op de lange termijn overleven.
6 augustus | Nepal
Sinds drie weken is de lockdown in Nepal volledig voorbij. Maar vanaf dat moment stijgt het aantal besmettingen en het aantal doden. In sommige districten is daarom weer een plaatselijke lockdown ingevoerd. De politie houdt toezicht om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Ook zijn er alweer een paar landelijke maatregelen ingesteld. Sommige publieke diensten, zoals gemeentehuizen, zijn gesloten en samenkomen in groepen mag niet. Er wordt verwacht dat de overheid binnenkort weer nieuwe beperkingen zal instellen omdat het virus zich blijft verspreiden. De communicaties daarover is echter moeizaam; soms moeten mensen via social media zien te achterhalen welke nieuwe maatregelen gelden.
Daarnaast zijn er de laatste tijd ook een aantal natuurrampen gebeurd. Zo zijn er veel kleine aardverschuivingen geweest waardoor tientallen families hun huizen en grond zijn kwijtgeraakt. In het grensgebied met India zijn er verschillende rivieren overstroomd. Dit gebeurt eens in de drie jaar, en dit jaar dus ook weer.
Een van onze partners gaat in een gebied waar nu veel overstromingen zijn starten met een project gericht op rampenpreventie. Mensen worden in dit gebied vaak getroffen door natuurrampen, zoals bosbranden, aanvallen van wilde dieren en stormen. Onze partner werkt in dit gebied, en de lokale gemeenschap heeft aangegeven dat ze graag aan de slag willen met rampenpreventie om zichzelf weerbaarder te maken in de toekomst. Dit project zal starten in september.
4 augustus | Filipijnen
In de regio Metro Manila gelden sinds vandaag weer strengere coronamaatregelen en moeten mensen tot 18 augustus weer in quarantaine. De reden hiervoor is dat het aantal besmettingen blijft oplopen. Er zijn in totaal ruim 103.000 besmettingen bevestigd, waarvan 65.000 mensen zijn genezen. Ruim 2.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Bijna alle overheidsziekenhuizen hebben hun maximale capaciteit bereikt, schrijft onze lokale partner. ‘Bestaande problemen zijn nog ingewikkelder geworden. Er is meer werkloosheid, inkomensgenererende activiteiten zijn beperkter door de lockdown, geweld tegen vrouwen en kinderen is verdubbeld of zelfs verdriedubbeld de afgelopen weken en er gaan minder kinderen en jongeren naar school.’
Veel mensen die probeerden op te klimmen uit armoede, hebben het gevoel dat ze terug bij af zijn omdat ze hun inkomen en spaargeld zijn verloren door de crisis. Onze lokale partner werkt samen met de gemeenschappen; zij zoeken zelf naar oplossingen om in hun basisbehoeften te voorzien, tijdelijke inkomsten te genereren en aan te kloppen bij de lokale overheid voor hulp.
30 juli | Syrië
In Syrië zijn er vermoedelijk veel coronabesmettingen. Officieel zijn er 600 besmettingen gemeld, maar er wordt verwacht dat dit getal in werkelijkheid vele malen hoger ligt. Programmamedewerker Agnes Schaafsma: 'Er zijn veel te weinig test- en behandelmogelijkheden in Syrië. Als mensen klachten hebben, krijgen ze het advies om twee weken thuis te blijven tot het over is, omdat er gewoon geen mogelijkheden zijn om te testen. We maken ons grote zorgen.'
Een medewerker van de lokale partner laat weten: 'De situatie in Syrië is heel zorgelijk en er dreigt een nieuwe humanitaire crisis door de economische crisis, die ook nog eens verslechtert door de Amerikaanse sancties.'
28 juli | wereldwijd
Op veel plekken laait het coronavirus weer op. Zo melden meerdere landen in Azië die het virus onder controle leken te hebben dat er een toename is van het aantal besmettingen, schrijft de NOS.
Het Rode Kruis vreest voor de gevolgen van de coronacrisis op het leven van wereldwijd twee miljard dagloners. Vanwege coronamaatregelen kunnen zij niet werken, en aangezien ze afhankelijk zijn van hun dagelijkse loon, kunnen ze ook geen eten betalen. In veel landen is er geen sociaal vangnet voor hen.
Daarnaast vreest Unicef voor ondervoeding van bijna 7 miljoen kinderen. Het aantal ondervoede kinderen kan daardoor volgens de hulporganisatie uitkomen op 54 miljoen, het hoogste aantal deze eeuw. Dat kan leiden tot 10.000 extra sterfgevallen onder kinderen per maand.
23 juli | Nepal
Sinds gisteren is de lockdown in Nepal na meer dan honderd dagen opgeheven. Tegelijkertijd neemt het aantal coronabesmettingen nog steeds toe. Programmamedewerker Nadine Stam: ‘Doordat het aantal besmettingen nog steeds stijgt, is het afwachten wat de nieuwe vrijheid gaat brengen. We blijven de komende periode noodhulp verlenen aan de meest kwetsbaren. Veel van hen zijn door de lockdown hun inkomsten kwijtgeraakt, doordat ze bijvoorbeeld hun onderneming moesten sluiten. Onze lokale partner ondersteunt hen bij het herstarten hiervan. Ook zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. De lokale partner blijft voedselhulp, water en zeep uitdelen en werkt samen met de lokale overheid om mensen weer aan een inkomen te helpen.'
19 juli | Cambodja
In Cambodja blijft het aantal besmettingen laag. Maar hoewel het gewone leven weer een beetje begint, zijn de economische gevolgen van de maatregelen van afgelopen maanden heel groot. Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren: ’Tearfund werkt in Cambodja al een aantal jaar aan het vergroten van de zelfstandigheid van lokale kerken, die zonder externe financiële hulp samen met de dorpsgemeenschap waar ze onderdeel van zijn werken aan ontwikkeling. Het feit dat we daar al een aantal jaar aan werken betaalt zich nu uit. Zo was een partner die al jaren kerken traint in 2019 al begonnen met online meetings met verschillende lokale kerken om ze te coachen in hun werk. Dit is veel goedkoper en efficiënter dan elke keer op bezoek gaan. Nu blijkt het ook nog eens heel handig en coronaproof. De online groepen worden nu gebruikt om elkaar te informeren, bemoedigen en ideeën op te doen.'
17 juli | India
De landelijke lockdown in India is in stappen afgebouwd. Deelstaten en districten mogen vanaf nu eigen maatregelen nemen. Dat lijkt misschien een slecht beleid, maar is vergelijkbaar met hoe we in Nederland ook stappen zetten om lokale uitbraken lokaal op te lossen en niet meer landelijk in lockdown te gaan zolang dit niet nodig is. Deelstaten in India zijn daarnaast zo groot (ter vergelijking: vaak vele malen groter dan heel Nederland) dat het lastig is om een landelijk beleid in te voeren dat voor 1,3 miljard mensen geldt.
In eerste instantie werden megasteden als Delhi en Mumbai in India het zwaarst getroffen, maar nu zien we ook meer uitbraken op het platteland. Doordat India zo dichtbevolkt is, kent het een ander soort platteland dan in Nederland. Ook in de buitengebieden liggen miljoenensteden. Als daar eenmaal een uitbraak is, verspreidt dit zich snel.
Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren: ‘Op plekken waar het aantal besmettingen niet sterk oploopt, voelen mensen de vrijheid om weer ‘gewoon’ het leven op te pakken. Juist omdat de lockdown zo desastreus is voor hen, zeker voor de meest kwetsbaren die al geen reserves hadden en door de lockdown niet konden werken.’
Het aantal mensen dat daadwerkelijk sterft aan corona is in India relatief laag. Hoe komt dat? ‘Het feit dat mensen in India maar een lage levensverwachting hebben, is daar zeker een factor in. De groep ouderen is veel kleiner, en veel mensen halen de leeftijd waarop corona zo dodelijk is sowieso niet. Daardoor lijkt het sterftecijfer laag. Daarnaast is er een gebrek aan testen, waardoor veel onbekend blijft en het moeilijk te meten is hoeveel mensen daadwerkelijk komen te overlijden aan corona.'
6 juli | Nigeria
In Nigeria verlenen we op dit moment naast de bestaande noodhulpactiviteiten extra hulp rondom het coronavirus. Dit doen we:
1 juli | Ethiopië
De directeur van onze partner in Ethiopië schrijft: ‘Meer dan tien miljoen mensen zijn de komende maanden afhankelijk van noodhulp. De reden hiervoor is een opstapeling van crises: de uitbraak van het coronavirus en een nieuwe vorm van cholera, hevige regen afgewisseld met periodes van extreme droogte, de aanhoudend stijgende voedselprijzen én een sprinkhanenplaag die impact heeft op heel het land. We maken ons grote zorgen over al deze ontwikkelingen.’
De sprinkhanenplaag richt grote schade aan aan gewassen en landbouwgrond. ‘Als dit niet bestreden kan worden, kan een effect zijn dat mensen hun woonplaats verlaten en migreren naar een ander gebied. Dit maakt hen kwetsbaarder voor het coronavirus. Als de crisis nog groter wordt heeft dit enorme impact op ons werk en kan dit in heel Ethiopië leiden tot meer onveiligheid, inflatie en noodsituaties die ons structurele werk kunnen belemmeren.
1 juli | DRC
In de Democratische Republiek Congo (DRC) wordt de hongersnood steeds groter. Dit komt door stijgende voedselprijzen en coronamaatregelen waardoor mensen niet meer kunnen reizen naar hun werk of landbouwgrond. Geen werk betekent in Congo, net als in veel andere ontwikkelingslanden, geen geld voor eten.
Daarnaast is het gezondheidssysteem in Congo overbelast. Congo kent veel epidemieën, waardoor het een extra grote uitdaging is om al deze mensen, die al met dagelijkse gezondheidsissues te maken hebben, te beschermen tegen nóg een extra besmettelijke ziekte.
Corona heeft grote impact op de voedselzekerheid, economie, veiligheid en het onderwijs in Congo. De strenge maatregelen die in maart werden uitgeroepen hebben het dagelijkse leven veranderd. Veel mensen zijn dagloner en krijgen alleen betaald als ze werken. Zij kunnen het niet veroorloven om in quarantaine te gaan, waardoor 1,5 meter afstand houden moeilijk na te leven is. Door de gesloten grenzen en reisbeperkingen is er minder voedsel beschikbaar en stijgen de prijzen. Hierdoor kunnen veel mensen basisvoedsel niet eens meer betalen.
Onze lokale partner schrijft: ‘Er wordt verwacht dat corona de komende maanden alleen nog maar groter wordt in Congo. We maken ons het meest zorgen over de plekken die al te maken hebben met verschillende uitdagingen, zoals tientallen jaren van armoede en geweld.
30 juni | Syrië
In Syrië werd aan het begin van de coronacrisis al vrij snel een lockdown uitgeroepen. Inmiddels begint het dagelijkse leven - voor zover mogelijk - weer wat meer vorm te krijgen, maar wordt de impact van de economische crisis direct nog zichtbaarder. ‘Hoe belangrijk is de dreiging van corona nog als je niets meer te eten hebt?’, vraagt Agnes Schaafsma, programmamedewerker bij Tear, zich af. ‘Syrië is een van de landen waar crisis op crisis wordt gestapeld: 9 jaar oorlog, de gevolgen van de economische crisis in Libanon, de lockdown en de Amerikaanse sancties die de situatie nu verergeren. Samen zorgt dit voor een dieptepunt in de economie van Syrië. Mensen die al kwetsbaar waren, worden nog kwetsbaarder.’
‘In heel Syrië hebben mensen last van de economische crisis, en in het noordwesten bij de grens met Turkije maken we ons daarbij grote zorgen over de mogelijke uitbraak van het coronavirus. Daar verblijven veel ontheemden elders uit het land dicht op elkaar. Het vervelende is dat je heel weinig hoort over corona. Als er al getest wordt, is informatie over besmettingen vaak niet bekend. Ook is het hele gezondheidssysteem ingestort. Als corona in Syrië groots uitbreekt kan dat hele heftige gevolgen hebben bovenop alle zorgen die er al zijn.’
Lees meer over de economische crisis in Syrië >>
29 juni | Bangladesh
Vanwege de economische impact is ervoor gekozen om de lockdown in Bangladesh te versoepelen. Het aantal besmettingen blijft toenemen. Er zijn nu 2400 mensen overleden aan het coronavirus. Vooral in miljoenenstad Dhaka zijn veel besmettingen geconstateerd.
Er zijn ook grote zorgen over de Rohingya in de vluchtelingenkampen in het noorden van Bangladesh en de lokale bevolking die in de buurt van deze kampen woont. In de kampen zijn 450 mensen getest, en daarvan testte tien procent positief. Dit kan ermee te maken hebben dat vooral zieke mensen zich laten testen, maar zeker is dat niet. Mensen zijn terughoudend in het bezoeken van gezondheidsposten, uit angst het virus daar op te lopen.
Vanwege de coronamaatregelen wordt het lastiger voor hulporganisaties om de kampen binnen te komen. Auto's met hulpgoederen mogen bijvoorbeeld niet meer naar binnen, maar moeten te voer worden binnengebracht.
22 juni | Indonesië
In Indonesië is Tearfund al langere tijd betrokken bij het trainen van kerken aan de hand van Church and Community Mobilisation Process, ook wel Umoja genoemd. Dit is een holistische benadering die kerken helpt om in de fysieke, emotionele, sociale en geestelijke behoeften van de gemeenschap te voorzien. Kerken worden zo gestimuleerd om te kijken wat de omgeving nodig heeft en om deze veranderingen in gang te zetten met de middelen die voor handen zijn.
Het is ontzettend bemoedigend om te zien hoe de kerken, juist nu in coronatijd, dankzij deze werkwijze zoveel kunnen betekenen voor hun dorpen en gemeenschappen. Zo hoorden we van 17 kerken in Indonesië die praktische hulp konden bieden. Bekijk hier een aantal voorbeelden.
22 juni | India
Het aantal coronabesmettingen in India is met bijna 15.000 gestegen, meldt de NOS. Het totaal aantal doden is opgelopen tot meer dan 13.000. Er zijn meer besmettingen bijgekomen in landelijke gebieden, omdat veel arbeidsmigranten de afgelopen weken terug naar hun dorp zijn gegaan om de drukke steden te ontvluchten. India staat op plek vier van zwaarst getroffen landen ter wereld.
13 juni | Nepal
Nepal is nog steeds in lockdown. Dit duurt nu al bijna 80 dagen, waardoor de uitdagingen voor mensen in het land steeds groter worden. De regering blijft de lockdown verlengen en het is nog niet duidelijk wanneer dit wordt opgeheven. Het aantal bevestigde besmettingen loopt in de tussentijd nog steeds op. Er zijn bijna 4500 mensen besmet en 15 mensen overleden. De besmettingen zijn verspreid over zeven provincies.
Op 3 juni heeft de overheid van Nepal een officiële ’State of Public Health Emergency’ uitgeroepen. Er is een nationaal actieplan ontwikkeld, waarbij met name internationale ontwikkelingsorganisaties worden opgeroepen om noodhulp te verlenen. De overheid vraagt hen om 20 procent van de programmabudgetten om te zetten naar noodhulp. De lokale partners van Tearfund verlenen noodhulp door onder meer voedseldistributie en bewustwordingsactiviteiten met betrekking tot hygiëne.
Voedselhulp wordt steeds urgenter, omdat veel mensen in Nepal afhankelijk zijn van een dagelijks inkomen, wat ze nu niet ontvangen doordat ze door de lockdown niet kunnen werken. Dit leidt tot ernstige voedseltekorten. Voorzien in primaire levensbehoeften is op dit moment van wezenlijk belang, aangezien nog niet duidelijk is wanneer de lockdown opgeheven wordt.
13 juni | India
Onze lokale partners in India verlenen noodhulp binnen verschillende projecten, met name aan mensen die ook voor corona al betrokken waren bij deze projecten. Daarnaast komen mensen die betrokken zijn bij een netwerk van onze partners in actie in hun omgeving. Zij zijn de afgelopen jaren getraind om met eigen middelen problemen binnen hun omgeving aan te pakken, en brengen wat ze hebben geleerd nu in praktijk.
10 juni | Cambodja
In Cambodja zijn tot nu toe nog geen geregistreerde overledenen door het coronavirus. Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren vertelt wat hij ziet gebeuren in het land: ‘Qua economie is het land voor een groot deel afhankelijk van China, en daarom heeft Cambodja er belang bij om het Chinese beleid te volgen. Er geldt een lockdown in het land en scholen zijn waarschijnlijk tot november dicht. Ook reizen is beperkt mogelijk, en religieuze bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn niet toegestaan.
De economie wordt zwaar getroffen door de recessie op wereldniveau: in de kledingindustrie, die voor een deel in Cambodja plaatsvindt, is er nu bijvoorbeeld veel minder werk dan voor de crisis. Dat raakt mensen direct: hun inkomen gaat naar beneden, ze zijn hun baan verloren en arbeidsmigratie naar landen om hen heen (Vietnam en Thailand) is gestopt. De meest arme mensen hebben daardoor ook moeite met het terugbetalen van hun leningen: veel mensen hebben kleine leningen afgesloten, soms om daarmee extra geld te verdienen in de landbouw of door een winkeltje op te zetten. Maar ook vaak omdat ze geld nodig hadden voor het ziekenhuis of om een bruiloft of begrafenis te betalen. De banken hebben veel macht, en ook dit raakt de meest kwetsbaren het hardst van allemaal.
De projecten van Tearfund in Cambodja zijn gericht op het trainen van kerken. Veel van de directe trainingen staan stil sinds de coronacrisis, maar daarvoor in de plaats worden en veel online trainingen en meetings georganiseerd. Onze lokale partners hebben daarnaast veel met kerken gepraat over wat hun rol kan zijn in deze tijd. We zien nu, juist in deze tijd, de vruchten van ons werk. We zien kerken en gemeenschappen toepassen waarin ze de afgelopen jaren zijn getraind: met eigen middelen zorgen voor verandering in je eigen leven en dat van anderen.'
10 juni | India
De groep die het meest lijdt onder de gevolgen van de coronacrisis, zijn de migrantenwerkers, vertelt Prince David van onze lokale partner in India. ‘Mensen uit India die het halve continent over reizen om in de stad te werken, maar ook mensen uit Nepal en Bangladesh die in India werken voelen direct de economische gevolgen van de coronacrisis. De grote vraag is hoe de economie van India zich gaat herstellen. De economische groei was al minder dan voorgaande jaren, en dat is door de coronacrisis alleen maar erger geworden. Zoals altijd raakt dat de meest kwetsbaren het hardst; de mensen zonder vast arbeidscontract die per dag betaald krijgen voor hun werk. We vrezen dat zij nog lange tijd de gevolgen van de coronacrisis voelen.'
3 juni | Indonesië
Ondanks dat het aantal besmettingen in Indonesië de laatste weken toeneemt, is er ook bijzonder nieuws te delen vanuit onze partners.
Programmamedewerker Fennelien Stal: ‘Zeventien kerken die werken volgens het Church & Community Transformation-programma van onze lokale partner zijn dankzij dit programma beter bestand tegen de economische gevolgen van de coronacrisis. Doordat ze voor de crisis al samen groentetuinen, visvijvers, rijstbanken en kleine ondernemingen hadden opgezet, kunnen ze nu hun opbrengsten delen met kwetsbare mensen in de gemeenschap die het hard nodig hebben. Ook maken sommige kerken zelf mondmaskers en beschermende pakken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.'
28 mei | Ethiopië
In Ethiopië zijn ruim 800 besmettingen bevestigd. Het aantal bevestigde besmettingen is lange tijd laag gebleven, maar sinds vorige week komen er zo'n 100 besmettingen per dag bij. De overheid vreest dat dit komt omdat mensen zich niet genoeg aan de hygiënemaatregelen hebben gehouden en maakt zich zorgen over hoe de situatie zich verder ontwikkelt.
28 mei | Syrië
In Syrië zijn er 106 besmettingen bevestigd. Onze lokale partners hebben het over een dreigende hongersnood op veel plekken. Ze houden de situatie nauw in de gaten en kijken welke hulp het hardst nodig is.
Bij Tearfund maken we ons grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus, juist ook in ontwikkelingslanden. De medische zorg is in veel van deze landen zeer beperkt. Een grote uitbraak zou desastreus zijn. Tearfund blijft hulp bieden aan de meest kwetsbaren, juist nu. We zijn dankbaar voor de steun van onze supporters. Samen doen we er alles aan om dit virus het hoofd te bieden. Klik hier om ook mee te helpen.
20 mei | Filipijnen
Tyfoon Ambo heeft veel schade aangericht in verschillende delen van de Filipijnen. Door de acties die lokale overheden hebben gedaan in het kader van de coronacrisis, is er op veel plekken geen geld meer over om noodhulp te verlenen na de tyfoon.
Door de tyfoon zijn veel mensen op de vlucht geslagen en zijn huizen, elektriciteitsnetwerken en landbouwgrond verwoest. Tienduizenden mensen zijn getroffen en duizenden geëvacueerd. Er wordt gevreesd voor de verspreiding van het coronavirus in evacuatiecentra. Bid je mee voor de Filipijnen?
19 mei | Indonesië
Het aantal besmettingen in Indonesië neemt toe. Met het eind van de ramadan in zicht wordt het spannend, omdat dit ieder jaar zorgt voor een enorme volksverhuizing. Veel mensen reizen vanuit hun huidige woonplaats terug naar hun geboorteplaats om bezoek te gaan bij familie, buren en kennissen. Hoewel het nu verboden is om te reizen is de kans groot dat mensen dit toch doen omdat het belangrijk voor hen is.
Onze lokale partner Sion deelt voedselpakketten uit aan 200 arme families. Daarnaast geven ze zaailingen (stekjes van gewassen), landbouwtrainingen en informeren ze mensen over hygiëne en gezondheid.
19 mei | Filipijnen
Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen in de Filipijnen, ondanks de lockdown die sinds 17 maart van kracht is in het land. Er zijn 12.718 besmettingen bevestigd, waarvan 821 mensen zijn overleden en 2729 zijn genezen. Omdat ook de testcapaciteit is toegenomen wordt het makkelijker om overzicht te krijgen van het aantal besmettingen.
Op 14 mei kwam daarnaast de zware orkaan Ambo aan land in de Filipijnen. De tyfoon heeft veel schade veroorzaakt in grote delen van het land. Dit maakt het ingewikkelder om de coronamaatregelen na te leven.
14 mei | Bangladesh
Er zijn grote uitdagingen door de plotselinge voedselcrisis: ondervoeding bij kinderen, dagloners die zich niet aan de lockdown kunnen houden, migratie vanwege de lockdown. Onze partners zijn druk met het verlenen van noodhulp: distributie van pamfletten met informatie, zeep, voedsel, water et cetera. We zijn onder de indruk van het werk dat onze partnerorganisaties kunnen verzetten, ondanks dat ze zelf ook te maken hebben met de beperkingen. Hun werkt vormt een belangrijke ondersteuning van het werk van de overheid om deze crisis goed door te komen.
12 mei | Nigeria
Samen met de Dutch Relief Alliance (DRA) verlenen we noodhulp in het noorden van Nigeria. Het is een gebied waar Boko Haram nog voor een deel de dienst uitmaakt en waar veel vluchtelingen wonen. De eerste gevallen van corona zijn gemeld, in Borno State (het gebied waar we werken) zijn dat er nu 186. Over de precieze aantallen is echter nog veel onduidelijk, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Samen met de christelijke organisatie CRUDAN zorgen we op strategische punten voor plekken waar je je handen kunt wassen, voor hygiënematerialen en voedselhulp. Ook zorgen we voor voorlichting via sms- en app-diensten.
4 mei | Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is er grote behoefte aan materialen om zelf voedsel te kunnen verbouwen. Door de lockdown hebben veel huishoudens geen inkomen, wat zorgt voor grote financiële zorgen. Mensen die al zelf groenten en fruit verbouwden, moesten dit soms vroegtijdig verkopen om inkomen te genereren. Hierdoor komen ze nu zelf in de problemen. Onze lokale partner houdt de situatie goed in de gaten en ondersteunt de meest kwetsbare families.
1 mei | Ethiopië
In Ethiopië zijn bijna 15.000 mensen getest op het coronavirus (van meer dan 105 miljoen inwoners). Er zijn 130 besmettingen bevestigd, waarvan drie mensen zijn overleden. 58 mensen zijn inmiddels genezen. Omdat de testcapaciteit laag is, wordt verwacht dat het echte aantal besmettingen een stuk hoger ligt.
Bovenop de impact van de coronacrisis, wordt Ethiopië op dit moment ook getroffen door een enorme sprinkhanenplaag. Ephraim Tsegay, landendirecteur van ons kantoor in Ethiopië, zegt: 'Op dit moment zijn meer dan elf miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. Het is de grootste sprinkhanenplaag in ons land in 25 jaar. Zo'n 80 procent van de Ethiopiërs is qua inkomen afhankelijk van landbouw, en veel landbouw wordt nu verwoest door de sprinkhanen. Dit heeft niet alleen impact op de opbrengsten van dit jaar, maar ook de komende jaren zullen mensen hier de gevolgen nog van voelen. Omdat het een regionaal probleem is, is het ook lastig om voedsel te importeren uit buurlanden. Doordat er nu ook niet gereisd mag worden door het coronavirus, heeft dit grote impact op de voedselzekerheid.'
1 mei | Syrië
Er zijn inmiddels 43 bevestigde besmettingen in Syrië, waarvan drie mensen zijn overleden. Negen mensen hebben het coronavirus gehad en zijn weer beter. De verwachting is dat er veel meer mensen zijn die het coronavirus hebben, maar er is een tekort aan testcapaciteit. Er is geen informatie beschikbaar over besmettingen in het noordoosten van het land, waar veel vluchtelingen en ontheemden mensen verblijven. Hulporganisaties vrezen voor desastreuze gevolgen als hier een uitbraak komt.
24 april | Sierra Leone
Ook Sierra Leone is getroffen door het coronavirus. Het dagelijkse leven is stil komen te liggen. Op dit moment zijn er 61 bevestigde gevallen en zitten 608 mensen uit voorzorg in quarantaine. Titus Kamara van onze lokale partner BCSL zegt: ‘In het hele land geldt nu een lockdown voor de komende veertien dagen. We verwachten dat dit nog met 21 dagen verlengd wordt. De lokale gemeenschappen waar we mee werken zijn zwaar getroffen door de crisis en trainingen kunnen door de lockdown op dit moment niet doorgaan.’
De lokale partner maakt plannen om deze zwaar getroffen gemeenschappen te helpen met informatie, bewustwordingsactiviteiten en concrete hulp.
23 april | Nepal
In Nepal is er nog geen grote uitbraak van het coronavirus. Tot nu toe zijn er 31 besmettingen bevestigd. In het land geldt wel sinds 24 maart een totale lockdown, wat grote uitdagingen meebrengt voor de bevolking en het werk van onze partners (en andere ontwikkelingsorganisaties). De lockdown duurt nog zeker tot 27 april, maar de kans is groot dat deze wederom verlengd wordt.
Onze lokale partners onderzoeken hoe ze vanuit deze situatie toch hun expertises kunnen inzetten. Een van de partners is bezig met het opstellen van een speciaal coronaplan waarin onder meer voedseldistributie aan de meest kwetsbaren centraal staat. Een netwerk waar de partner deel van uitmaakt speelt hier een belangrijke rol in omdat zij goed weten wie hulp het hardst nodig heeft. De lokale overheid heeft hen gevraagd om een analyse hiervan te maken en ook mee te helpen in de distributie.
22 april | India
Naast Delhi is ook Mumbai in India hard getroffen door Corona. De directeur van onze lokale partner ACT zegt: ‘De bewoners van de sloppenwijken lijken het hardst getroffen. Op veel van deze plekken moeten zo’n honderd families één toilet delen, waardoor de verspreiding van het virus de vrije hand krijgt. De lokale overheden van de sloppenwijken weten niet hoe we hier weer uit moeten komen.’
De testcapaciteit in India is beperkt en er heerst veel onduidelijkheid over besmettingen. Daardoor is de stress onder inwoners enorm, zeker in de sloppenwijken.
Vanuit de overheid wordt er weinig gecommuniceerd over hoe het virus zich verspreidt, waardoor de kennis over preventieve maatregelen beperkt blijft. Onze lokale partner helpt families die hard zijn getroffen doordat ze dagloner zijn en door de lockdown niet meer mochten werken met een financiële bijdrage zodat ze eten kunnen kopen. Ook zijn ze een hulplijn gestart. ‘We willen daarnaast focussen op bewustwording en het beperken van discriminatie en stigmatisering rond het virus.'
India heeft inmiddels meer dan 13.000 bevestigde besmettingen, maar het werkelijke aantal ligt hoger omdat de testcapaciteit beperkt is. Een bijkomend gevaar is de toename van (seksueel) geweld binnen gezinnen door de lockdown. De partner biedt daarom samen met een lokale organisatie ook counseling aan kinderen aan die slachtoffer zijn geworden hiervan.
21 april | Nigeria
Op maandag 20 april zijn de eerste drie coronabesmettingen bevestigd in Borno State, Nigeria. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van het virus. De Nigeriaanse overheid heeft een lockdown afgekondigd voor veertien dagen in dit gebied in het noordoosten van Nigeria.
Borno State wordt al jaren geteisterd door aanvallen van Boko Haram. Miljoenen mensen zijn hierdoor op de vlucht geslagen en zijn afhankelijk van noodhulp. Tear-medewerker Cornelis de Schipper: ‘Veel mensen wonen in vluchtelingenkampen waar de medische zorg beperkt is en de voorzieningen op het gebied van water en sanitair slecht zijn. Als het coronavirus hier uitbreekt kan dit een desastreuze impact hebben op veel mensen die al kwetsbaar zijn. Het vergroot de al bestaande humanitaire ramp.’
De verwachting is dat hulporganisaties na een paar dagen weer in actie mogen komen om urgente en noodzakelijke hulp te bieden. Tearfund is in dit gebied actief met noodhulpactiviteiten (gefinancierd door de Dutch Relief Alliance).
17 april | Cambodja
In Cambodja is het aantal bevestigde besmettingen nog laag. Er is geen totale lockdown uitgeroepen en mensen mogen gewoon hun dagelijkse dingen doen. Reizen van provincie naar provincie mag niet.
Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren: ‘Aan de ene kant laat dit zien hoe slecht de connectie van Cambodja eigenlijk is met de rest van de wereld. Aan de andere kant voelen ook hier juist de meest armen direct de economische gevolgen die de crisis over de hele wereld veroorzaakt. De kledingindustrie is bijvoorbeeld ingestort door de uitval van vraag naar nieuwe collecties. De arbeiders die al slecht betaald werden, hebben het daardoor extra zwaar.
17 april | Haïti
Een van onze lokale partners in Haïti is gestart met activiteiten die zich richten op het inlichten van 8400 families over bewustwording en preventiemaatregelen. Daarnaast delen ze ook voedselpakketten uit aan mensen die dit hard nodig hebben.
Ook lokale partner World Renew start een actie om families te bereiken met informatie over preventiemaatregelen. Dit doen ze onder meer via de radio en andere media, waardoor ze zo’n 20.000 families in het zuidwesten van Haïti bereiken.
17 april | Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan werkt onze lokale partner aan het informeren van mensen over preventiemaatregelen. Dit gebeurt binnen het bestaande programma dat is gericht op water, sanitatie en hygiëne. Ook voedingsklinieken krijgen extra voorlichting en advies over preventieve maatregelen. Als de impact van het virus groter wordt, worden de huidige activiteiten aangepast naar hulp die op dat moment het hardst nodig is.
17 april | Ethiopië
In Ethiopië zijn 4988 mensen getest op het coronavirus. 85 van hen zijn positief getest en 15 mensen hebben het virus gehad en zijn genezen. Er zijn drie mensen overleden. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
16 april | Kenia
De lockdown in Kenia heeft grote impact op de bewoners van de sloppenwijken. In de dichtbevolkte wijken is het nagenoeg onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast zijn er door de gesloten scholen veel kinderen die overdag doelloos op straat rondhangen, en die daardoor een extra groot risico lopen en vormen.
De maatregelen hebben grote impact op de vele dagloners en kleine ondernemers. Zij hebben hierdoor geen inkomen en kunnen geen eten kopen. Ook mensen met hiv, waar onze lokale partner mee werkt, en hun huishoudens zijn extra kwetsbaar. Ze lopen een groot risico als zij besmet raken met het virus.
Onze lokale partner zet zich in om hun doelgroepen goed te informeren over preventiemaatregelen rondom corona. Ook onderzoeken ze hoe ze op een veilige manier toegang tot water en zeep (een luxeproduct voor de meesten in sloppenwijken) kunnen realiseren voor extra kwetsbare groepen.
De partner werkt samen met de overheid, met name door belangrijke informatie over preventie te verspreiden via een netwerk van kerken en bijbelstudiegroepen dat de afgelopen jaren is opgezet. Het netwerk heeft inmiddels een direct bereik van zo’n 2200 mensen en wordt ingezet om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de voorzorgsmaatregelen die ze moeten treffen om besmetting of verspreiding van het virus te voorkomen.
16 april | Bangladesh
Al onze lokale partners in Bangladesh helpen de overheid met de distributie van voedsel, omdat mensen door de crisis afhankelijk zijn van voedselhulp. De partners krijgen van de overheid een gebied aangewezen waarvoor ze verantwoordelijk zijn. De nood is enorm.
Met name in de hoofdstad Dhaka en in andere grote steden is de situatie door de crisis onhoudbaar. Vanwege de lockdown moeten mensen thuisblijven, waardoor zelfs boodschappen doen een grote uitdaging is. De grote steden zijn enorm dichtbevolkt en het is daardoor onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ook zijn er dagloners die doordat ze niet kunnen werken nu geen geld hebben om eten te kopen.
In Cox’s Bazar, waar Rohingya-vluchtelingen verblijven, mogen hulpverleners alleen nog het kamp in als er activiteiten op het gebied van water, sanitatie, hygiëne of gezondheid worden uitgevoerd. De voedselvoorziening wordt op dit moment vanwege de situatie volledig uitgevoerd door World Health Organisation.
16 april | India
In India lopen de spanningen tussen moslims en hindoes op als gevolg van de coronacrisis. Over en weer is er al lang wantrouwen, en ook voor de crisis was er al veel geweld.
Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren: 'Aan de ene kant is er heel veel wantrouwen bij moslims, onder wie de geruchten gaan dat de coronacrisis alleen een manier is om moslims verder in het nauw te drijven. Dit leidt tot aanvallen van gezondheidsmedewerkers in sommige wijken, omdat die niet als neutraal worden gezien.’ Ook worden vroeg geconstateerde besmettingen van het coronavirus door andere religieuze groepen gelinkt aan bijeenkomsten van een moslimgroep. Dit voedt de anti-islam reacties die er al waren, bijvoorbeeld door tweets met de hashtag #CoronaJihad. Moslims in India zijn bang voor geweld omdat ze collectief de schuld krijgen van de verspreiding van het virus.
Bid je mee voor vrede en dat misleidende informatie niet verder verspreid wordt?
14 april | Colombia
Onze lokale partner in Colombia blijft de Venezolaanse vluchtelingen in en rond Barranquilla steunen. Door de coronacrisis moest de keuken waar normaliter warme lunch voor vluchtelingenkinderen wordt verzorgd helaas dicht. In plaats daarvan deelt de partner tweewekelijks pakketten met houdbaar voedsel uit aan de families.
Omdat Venezolaanse families nu verplicht thuis moeten blijven door de lockdown in Colombia, groeit de behoefte aan voedsel en hygiënische middelen. Veel families zijn bang dat het coronavirus uitbreekt in de gebieden waar ze wonen. Door de beperkte ruimte is het hier onmogelijk om sociale afstand te bewaken.
10 april | Indonesië
Op dit moment heeft onze lokale partner in Indonesië vijf ziekenhuizen die door de overheid zijn aangewezen om coronapatiënten op te vangen. Mocht het nodig zijn kan de partner nog zeven ziekenhuizen klaarmaken voor de opvang van patiënten. De ziekenhuizen hebben nu 56 isolatiekamers met 81 bedden, 5 beademingsapparaten, 57 artsen en 277 verpleegkundigen die coronapatiënten kunnen behandelen en 269 niet-medisch personeelsleden die de opvang van patiënten kunnen ondersteunen (schoonmaakdienst, administratie etc.).
8 april | Een aantal feiten op rijtje
Oeganda: 52 bevestigde besmettingen, nog niemand overleden aan corona.
Mozambique: 10 bevestigde besmettingen, nog niemand overleden aan corona.
Malawi: 8 bevestigde besmettingen, één persoon overleden.
Zimbabwe: elf bevestigde besmettingen, twee mensen overleden aan corona.
Haïti: 25 bevestigde besmettingen, één persoon overleden.
Willem Klaassen, programmamedewerker bij Tearfund, zegt: 'In al deze landen zijn er nog relatief weinig besmettingen bevestigd, maar de gezondheidssystemen zijn een stuk beperkter dan in Nederland. Ik maak mij grote zorgen over Haïti. Vanochtend kreeg ik nog een berichtje van iemand die daar woont. Die schreef: In Haïti blijven heel veel besmette mensen onder de radar van de gezondheidszorg (die vrijwel niet bestaat in het land). Deze mensen zijn bang voor de represaillemaatregelen in hun omgeving en duiken onder. Hierdoor we niet weten hoeveel besmettingen er in werkelijkheid zijn.'
7 april | Ethiopië
In Ethiopië is het voor kleine ondernemers moeilijk om rond te komen door de coronamaatregelen die in het land gelden. Een medewerker van onze lokale partner zegt: ‘In onze context gaan kleine ondernemingen sneller ten onder dan dat het virus zich verspreidt. Voor miljoenen mensen resulteert het op dit moment eerder in een economische crisis dan dat het voor gezondheidsproblemen zorgt.’
Op dit moment zijn er 52 coronabesmettingen bevestigd en zijn er twee mensen aan het virus overleden. ‘De preventiemaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, lijken heel simpel. Maar op veel plekken in Ethiopië is social distancing praktisch onmogelijk. Dat zorgt voor grote uitdagingen.'
6 april | Het Christelijk Noodhulpcluster roept kerken op tot gebed
Samen met de andere organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA) heeft Tear een gezamenlijke gebedsoproep naar kerken gedaan. We maken ons zorgen om de situatie in eigen land, maar ook over de uitbraak van het coronavirus in zeer arme regio’s in de wereld. We zetten alles op alles om onze internationale projecten voort te zetten. Uw gebed is daarbij hard nodig.
Download hier de gebedspunten.
6 april | DRC
In de Democratische Republiek Congo (DRC) speelt geloof een belangrijke rol voor mensen en is de kerk door het hele land aanwezig. Gezien deze context kunnen de kerk en lokale geloofsleiders een belangrijke rol spelen in de reactie op de coronacrisis. De lokale partner is dan ook gestart met hulp bieden via belangrijke christelijke leiders. Zij informeren mensen over preventiemaatregelen en proberen ook hoopvol nieuws te verspreiden. Dat wordt gedaan via liedjes op de radio, sms en sociale media, in de verschillende lokale talen.
3 april | Indonesië
Het virus verspreidt zich snel in Indonesië. Het land bestaat uit 14.000 eilanden en heeft in totaal 267 miljoen inwoners. Daarom is het lastig voor de overheid om de situatie onder controle te houden. Het aantal bevestigde besmettingen is nog relatief laag, maar het ontbreekt vooral aan de capaciteit om meer te testen.
Onze lokale partner Sion maakt zich steeds meer zorgen over de situatie en probeert zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de juiste maatregelen die ze moeten nemen. De partner ziet dat vooral arme mensen en dagloners nu al in de problemen komen.
Op 2 april is ook vulkaan Merapi weer uitgebarsten, met een grote aswolk als gevolg. Onze partner blijft de situatie monitoren en biedt hulp aan omliggende gemeenschappen. Naast de coronacrisis zijn er dus ook andere rampen en dreigingen waar Indonesiërs mee moeten dealen.
2 april | Filipijnen
Grote delen van de Filipijnen zijn al een aantal weken op slot. Waarschijnlijk worden de huidige maatregelen verlengd.
Onze lokale partner krijgt dagelijks berichten uit verschillende gemeenschappen in de regio Metro Manila, waar de projecten op dit moment door de lockdown niet door kunnen gaan. Veel mensen hebben moeite om rond te komen. Ze kunnen minder eten kopen en er is grote behoefte aan medicijnen, zeep en vitaminesupplementen.
De lokale partner vreest dat kinderen door deze situatie meer te maken krijgen met mishandeling en uitbuiting. Ze willen graag mensen helpen, maar het is lastig om hulp op te zetten omdat mensen hun huis niet uit mogen.
Het goede nieuws is dat lokale overheden zijn gestart met het uitdelen van voedselpakketten. Ook stelt de overheid financiële ondersteuning beschikbaar voor de meest kwetsbare huishoudens.
1 april | Oeganda
Al het openbaar vervoer in Oeganda ligt stil. Ook alle markten, met uitzondering van de voedselkramen, mogen niet plaatsvinden. Er worden elke dag nieuwe besmettingen bevestigd.
Ondertussen is Oeganda al een paar dagen grotendeels in lockdown. Tearfund-medewerker Willem Klaassen: ‘De eerste paar dagen grepen de politie en het leger hard in bij overtredingen. Zo werden motorbike-taxi’s die nog reden beboet en was er een strenge controle bij bars die nog stiekem gasten toelieten.
1 april | Zimbabwe
Zimbabwe telt nu acht bevestigde besmettingen, waarvan een persoon is overleden. Er is een lockdown uitgeroepen voor 21 dagen. De lockdown heeft direct effect op het programma van onze lokale partner Ebenezer Farm. Zij hadden 2 kassen besteld en betaald, maar deze kunnen nu niet geleverd worden doordat transport verboden is.
1 april | Mozambique
De president van Mozambique heeft een noodsituatie uitgeroepen voor de maand april, om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Er zijn tot nu toe nog maar acht besmettingen officieel bevestigd.
1 april | Malawi
In Malawi zijn er nog geen besmettingen bevestigd, ondanks dat er in alle omliggende landen wel mensen zijn met het coronavirus. Er is wel een noodtoestand uitgeroepen om de eventuele verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen en universiteiten zijn dicht en samenkomsten van meer dan honderd mensen zijn verboden. Daarnaast worden reizigers uit andere landen waar het virus aanwezig is extra in de gaten gehouden.
1 april | Haïti
Er zijn nu 15 bevestigde besmettingen in Haïti, maar omdat maar weinig mensen worden getest is het moeilijk om een realistisch inzicht te krijgen in de situatie.
De lokale partner richt zich op preventie door bewustwordingsmaterialen te verspreiden en hygiëne-artikelen uit te delen aan mensen die dit nodig hebben. Daarnaast wordt er gekeken of ze extra plekken kunnen realiseren waar families hun handen kunnen wassen. Er worden 8400 mensen bereikt met deze activiteiten.
31 maart | India
Uit India komen de laatste dagen beelden naar boven van een enorme volksverhuizing. Ondanks de lockdown in het land zijn er miljoenen mensen onderweg. Lopend met hele gezinnen en in overvolle bussen.
Tearfund-medewerker Matthijs van Pijkeren: ‘In elke ramp zijn het de meest kwetsbaren die het meest lijden. Hier ook weer. Toen de regering vorige week besloot om het hele land op slot te doen, raakte dat de dagloners het meest. Voor hen is thuisbleven geen optie, want zonder geld kunnen ze geen eten betalen.’
31 maart | DRC
De eerste besmettingen in een van de gebieden waar onze lokale partner werkt zijn bevestigd. De projecten gaan tot nu toe door, maar de maatregelen in het land maken projectbezoek soms uitdagend. Mensen proberen zoveel mogelijk vanuit huis te werken.
31 maart | Nigeria
Er zijn op dit moment 130 besmettingen in het zuidwesten van Nigeria en in de hoofdstad bevestigd. Op 30 maart heeft de overheid een gedeeltelijke lockdown uitgeroepen voor de grote steden. Dit geldt vooralsnog de komende twee weken.
Op dit moment heeft het virus nog geen negatieve invloed op de projecten. De verwachting voor de komende tijd is echter onzeker. Tearfund-medewerker Cornelis de Schipper: ‘De Amerikaanse overheid haalt Amerikanen terug uit Nigeria. Dit kan een signaal zijn dat er nog meer maatregelen op komst zijn. Onze lokale partner onderzoekt samen met andere aanwezige NGO’s binnen het noodhulpproject hoe ze nog meer aandacht kunnen geven aan preventiemaatregelen. Daarnaast werken ze aan een noodplan voor het geval het virus het gebied waar ze werken bereikt.
30 maart | Bangladesh
Bangladesh zit sinds vorige week woensdag in lockdown. Het is verboden om zonder reden naar buiten te gaan en dit wordt streng gecontroleerd. Niet noodzakelijke bezoeken van hulporganisaties aan de Rohingya-kampen mogen niet. Alleen mensen die medicijnen, voedselpakketten en hygiëne-artikelen komen brengen mogen naar binnen.
De maatregelen zorgen voor angst en paniek in de kampen. De sanitaire voorzieningen zijn al slecht en drukbezocht en de straten zijn smal, waardoor het lastig kan zijn om afstand te houden. Niet iedereen in de kampen is zich bewust van de gevaren van het virus.
Er zijn tot nu toe nog geen besmettingen bevestigd onder de Rohingya, maar de verwachting is dat er wel mensen besmet zijn. Als het virus uitbreekt kan dit een ramp op zichzelf zijn in de kampen, omdat er zo veel mensen dicht op elkaar wonen.
Onze partner Tearfund Bangladesh heeft extra plekken gerealiseerd waar mensen hun handen kunnen wassen. Daarnaast verspreiding ze informatie in de Rohingya-taal om de bewustwording onder mensen te verhogen. Er zijn ook hygiëne-artikelen uitgedeeld door lokale partners.
30 maart | Nepal
In Nepal zijn er nog weinig besmettingen bevestigd. De overheid heeft van 24 maart tot 3 april een lockdown uitgeroepen om een uitbraak van het virus te voorkomen. Alle niet noodzakelijke voorzieningen, zowel zakelijk als privé (waaronder vervoer en vluchten), zijn onderbroken. De lockdown wordt mogelijk verlengd na 3 april.
27 maart | Ethiopië
Er zijn in Ethiopië inmiddels zestien coronabesmettingen vastgesteld. Er wordt echter verwacht dat het echte aantal veel hoger ligt. Het openbaar vervoer rijdt nog, maar er wordt gekeken naar oplossingen waardoor er minder mensen tegelijk in een bus of tram moeten reizen.
27 maart | Syrië
In Syrië zijn inmiddels vijf coronabesmettingen bevestigd. Scholen, cafés en restaurants zijn dicht tot 2 april. Het aantal mensen dat werkzaam is in administratieve en publieke dienstverlening is teruggebracht naar 40 procent waardoor minder mensen hoeven te reizen. Moskeeën en kerken zijn gesloten. Er worden quarantainecentra ingericht en studenten aan de medische faculteit worden voorbereid om ingezet te worden.
26 maart | India
Jubin, een medewerker van onze lokale partner, werkt in een ziekenhuis in Herbertpur, Noord-India. Normaal gesproken is ze deels als therapeut bezig in een opvanghuis voor kinderen met een beperking. Daarnaast werkt ze voor een landelijk netwerk voor inclusie van mensen mensen met een beperking. De activiteiten van het netwerk liggen stil. Ze schrijft: ‘Alle kinderen die we hier dagelijks opvangen zijn er nu niet en collega's die ver moeten reizen werken thuis. De rest van ons helpt in het ziekenhuis. Daar zijn we aan het opschalen voor als er meer patiënten binnenkomen.’
We maken onze grote zorgen over een uitbraak in India. In het ziekenhuis van onze partner zijn bijvoorbeeld maar drie beademingsapparaten aanwezig.
26 maart | Democratische Republiek Congo
In de DRC zijn inmiddels 45 bevestigde besmettingen. De gebieden waar onze lokale partner werkt zijn nog niet geraakt, maar sommige activiteiten staan wel on hold door de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het virus te beperken. Alle scholen zijn dicht en bijeenkomsten van meer dan twintig mensen zijn verboden.
26 maart | Indonesië
In Indonesië zijn bijna 800 besmettingen vastgesteld. De directeur van een van de ziekenhuizen van onze partner zegt: ‘Indonesië is dichtbevolkt. Doordat het land uit eilanden bestaat varieert de toegang tot informatie, het alfabetiseringspercentage en het opleidingsniveau. De huidige situatie is daardoor behoorlijk overweldigend!’
25 maart | India
India is sinds deze week in complete lockdown voor drie weken. Onze lokale partner EHA heeft materiaal vertaald in het Hindi om ouders te helpen om deze drie weken goed met hun kinderen om te gaan nu ze allemaal thuiszitten.
Minister-president Modi zei: ‘Als we het virus in deze 21 dagen niet onder controle brengen, zullen we 21 jaar teruggaan in de tijd.’ Daarmee hoopt hij dat mensen inzien welke rampzalige gevolgen de crisis kan hebben als er geen maatregelen worden genomen.
Zoals bij elke crisis komt ook deze het hardst aan bij de meest kwetsbare mensen. Denk aan de miljoenen dagloners, mensen die in sloppenwijken wonen en mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater (of überhaupt water om je handen te wassen).
25 maart | Kenia
Onze lokale partner in Kenia onderzoekt wat ze kunnen doen om mensen die het hardst worden geraakt door de coronacrisis, zoals kinderen met hiv, te helpen.
Landendirecteur van het Tearfund-kantoor in Kenia, Gladys Wathanga, zegt over de crisis: ‘Ons kantoor is gesloten en we proberen vanuit huis te werken. In Kenia is er bijna sprake van een lockdown. Dit heeft gevolgen voor mensen die als dagloner werken en hun gezinnen. Op den duur hebben zij niet genoeg geld om eten te kopen.’
25 maart | Zuid-Afrika
Zuid-Afrika bereidt zich voor op een complete lockdown voor drie weken vanaf morgen. De verwachting is echter dat dit langer zal duren.
Onze lokale partner zegt: ‘Het worden moeilijke tijden voor mensen die op het platteland wonen. Dit zijn vaak grootmoeders die voor zeven tot twintig kinderen moeten zorgen. Ze zitten de komende drie weken thuis zonder schoolvergoedingsregelingen en krijgen vergoedingen zoals pensioen pas aan het eind van de maand betaald. Bid je mee voor hen? En voor eenzame ouderen die geen bezoekers mogen ontvangen?’
25 maart | Sierra Leone
In Sierra Leone is nog geen besmetting gemeld, maar de gevolgen van genomen maatregelen is voelbaar. Bijeenkomsten zijn niet meer toegestaan en prijzen zijn enorm gestegen door de beperkte toevoer van goederen vanuit het buitenland, handelaren die hun producten zo lang mogelijk bewaren voordat ze verkopen, beperkte economische activiteiten en reizen. Het heeft geleid tot schaarste aan voedsel en middelen. Mensen hebben moeite met overleven.
Programmamedewerker Matthijs van Pijkeren: ‘In kranten merk je dat dit straatarme en verdeelde land niet alleen vreest voor het virus. Er zijn nog geen besmettingen geconstateerd, maar de regering heeft wel de noodtoestand uitgeroepen voor een jaar. De oppositie roept dat dit alleen maar gebeurt om de komende verkiezingen te saboteren.'
24 maart | Oeganda
De eerste besmettingen in Oeganda zijn vastgesteld. President Museveni heeft het land op 18 maart, voordat de eerste besmetting bekend werd, toegesproken en per direct drastische maatregelen gesteld om mogelijke verspreiding van het coronavirus in te dammen. Scholen zijn bijvoorbeeld dicht en grote bijeenkomsten zijn verboden.
24 maart | Bangladesh
De situatie in Bangladesh wordt steeds onvoorspelbaarder en de dreiging dat het virus zich snel verspreidt zorgt voor paniek onder de bevolking en ontwikkelingswerkers.
Bid je mee voor rust in deze onzekere tijden?
24 maart | Malawi
De overheid van Malawi zegt dat er nog geen besmetting is bevestigd, maar mensen die recent in een gebied zijn geweest waar het coronavirus wel al aanwezig was zitten sinds terugkomst in Malawi in quarantaine.
Vincent, een medewerker van een lokale partner, zegt: ‘Mensen zijn zeer bezorgd en de verwachting is dat er te weinig apparatuur en materialen zijn om mensen te testen op het coronavirus. De overheid heeft een paar maatregelen genomen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. Scholen zijn dicht en mensen niet met meer dan 100 mensen samenkomen. Er wordt extra gelet op hygiëne, maar er is nog geen lockdown en mensen hoeven nog niet thuis te werken.'
24 maart | Haiti
Er zijn nu zeven coronagevallen bevestigd in Haiti, maar 100 mensen worden in de gaten gehouden omdat ze mogelijk ook besmet zijn. De nodige maatregelen zijn genomen en onze lokale partner onderzoekt wat er nodig is.
24 maart | Filipijnen
De verwachting is dat veel gezinnen die in lockdown zitten in de regio Metro Manila een tekort aan voedsel zullen krijgen. Doordat bijna alle vormen van vervoer zijn stilgelegd duurt het langer voordat goederen en eten de regio bereiken. Het grootste probleem is echter dat veel mensen geen inkomen meer hebben, omdat ze niet meer kunnen werken (veel mensen in de Filipijnen worden niet betaald als ze niet werken). Programmamedewerker Fennelien Stal: ‘De lokale leiders in de wijken en dorpen zouden hulp moeten bieden aan deze mensen, maar dat gebeurt nog niet. Onze partner kijkt naar mogelijkheden om deze mensen te ondersteunen.’
24 maart | Indonesië
In de twaalf ziekenhuizen en twee klinieken van onze lokale partner YEU zijn 90 isolatiekamers ingericht voor coronapatiënten. Op dit moment wordt hiervoor extra apparatuur ingekocht, maar doordat hier veel vraag naar is zijn de prijzen hoog.
Naast deze praktische zorg, houdt YEU zich bezig met preventie. Kwetsbare groepen worden geïnformeerd over het virus en de partner praat mee op overheidsniveau en in kerken over het tegengaan van verdere verspreiding van de ziekte.
23 maart | Syrië
In Syrië is zondag de eerste besmetting met het coronavirus geregistreerd. Er werden al wel eerder besmettingsgevallen gemeld, maar die zijn niet officieel bevestigd. Door de slepende burgeroorlog zijn de infrastructuur en het gezondheidssysteem ingestort. Het land met ruim 18 miljoen inwoners heeft volgens officiële opgave van de Syrische regering één ziekenhuis dat is ingericht voor coronapatiënten, met slechts vier beademingsapparaten, meldt de Volkskrant.
De structurele projecten van onze lokale partners liggen stil, doordat menskracht en financiering voor de projecten via Libanon loopt. De uitbraak van het virus is een grote klap voor Syrië en zal economisch gezien veel impact hebben. Daarnaast zijn er veel zorgen over de 6,2 miljoen vluchtelingen in het land, die in tenten dicht op elkaar wonen en voor wie social distancing onmogelijk is. Partnerorganisatie Merath deelt 4000 hygiënepakketten, met onder meer zeep, uit in vluchtelingenkampen in Libanon.
23 maart | Indonesië
In Indonesië zijn inmiddels ruim 500 besmettingen vastgesteld. Onze lokale partner YEU, die onder meer medische zorg biedt, communiceert actief over hoe mensen de verspreiding van het virus zoveel mogelijk kunnen tegengaan.
23 maart | Bangladesh
Het aantal bevestigde besmettingen in Bangladesh is op dit moment nog laag, maar er wordt verwacht dat dit snel kan veranderen. Onze lokale partner houdt de situatie goed in de gaten en kijkt wat er nodig is om een uitbraak te voorkomen. Alle niet noodzakelijke reizen en grote bijeenkomsten zijn uit voorzorg afgelast. Activiteiten binnen de projecten waar geen grote groep voor samen hoeft te komen gaan door. Uit voorzorg zijn de childfriendly spaces in het Rohingya-vluchtelingenkamp gesloten.
23 maart | DRC
In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn er sinds vrijdag meer dan 18 besmettingen bevestigd. De regering heeft maatregelen aangekondigd. Onder meer scholen gaan dicht. Onze lokale partner en de mensen in de projecten zijn vooral bezorgd over het gebrekkige gezondheidssysteem. Daarnaast maakt de partner zich zorgen over de beperkte kennis over het virus en preventiemaatregelen in het land.
De lokale partner werkt aan een voorstel voor een nieuw programma rondom bewustwording en ondersteuning van het gezondheidssysteem in Beni (Noord-Kivu).
23 maart | Nigeria
Er zijn meer dan 30 besmettingen in het zuidwesten en in de hoofdstad van Nigeria bevestigd. De Nigeriaanse regering heeft sinds afgelopen weekend internationale vluchten gecanceld en deze maatregel geldt voor de komende maand.
Op dit moment kunnen alle projecten van Tearfund in Nigeria nog doorgaan, maar de verwachting voor de komende tijd is onzeker. Tearfund Nigeria onderzoekt in samenwerking met andere lokale organisaties binnen het noodhulpproject hoe ze nog meer aandacht kunnen geven aan preventiemaatregelen. Daarnaast werken ze aan een noodplan voor als het coronavirus dit gebied bereikt.
21 maart | Indonesië
Onze lokale partner Sion werkt in Indonesië aan informatievoorziening over preventie. De maatregelen van de overheid worden strenger, maar de overheid heeft de informatie over het aantal besmettingen lang stil gehouden. De geplande trainingen en grote meetings van Sion zijn stil te komen liggen om verspreiding van het coronavirus te beperken.
21 maart | Filipijnen
In grote delen van de Filipijnen gelden lockdown-maatregelen. Scholen, kantoren en kerken zijn dicht en er is een beperking op reizen (ook via de weg) gelegd. Mensen mogen alleen overdag hun huis uit om boodschappen te doen, medicijnen te kopen of in noodgevallen.
Het werk van onze lokale partner Lingap, die veel via kerken werkt, ligt stil.
21 maart | Oost-, Centraal- en West-Afrika
In Ethiopië zijn 9 besmettingen gemeld. De scholen zijn dicht en grote bijeenkomsten (inclusief kerkdiensten) zijn verboden. Het openbaar vervoer rijdt nog steeds, en dat is een groot risico. Onze lokale partner heeft materialen met basisinformatie gemaakt over het coronavirus voor kerken en zelfhulpgroepen. Deze informatie wordt gebruikt om mensen zoveel mogelijk voor te lichten.
In Zimbabwe zijn bijeenkomsten van meer dan honderd mensen en sportevenementen verboden. De scholen blijven voorlopig open.
21 maart | Zuid-Afrika
De regering in Zuid-Afrika neemt steeds strengere maatregelen om de verspreiding van infecties te beperken. Er zijn nu iets meer dan 200 besmettingen gemeld. Er is een uitgaansverbod op bars en pubs en reizigers die vanuit risicolanden aankomen op het internationale vliegveld in Johannesburg worden direct teruggevlogen naar het land van herkomst. Veel grensposten zijn gesloten. De scholen zijn sinds woensdag dicht en er rijden minder taxi’s dan normaal.
Er wordt deze week met de lokale teams gekeken hoe projecten zo goed mogelijk door kunnen gaan. De belangrijkste zorg hierbij is de veiligheid van de gemeenschap en de medewerkers. De kans is groot dat activiteiten in kleine groepen in de buitenlucht door kunnen gaan, zolang er rekening gehouden kan worden met de geadviseerde 1,5 meter afstand.
20 maart | Oost- en Centraal-Afrika
Er zijn al coronagevallen in Nigeria, Democratische Republiek Congo, Centraal Afrikaanse Republiek en Ethiopië. De verwachting is dat het virus zich heel snel gaat verspreiden. In al deze landen zijn nu reisbeperkingen opgelegd, en dat heeft een grote impact op ons werk.
Tearfund-medewerker Agnes Schaafsma coördineert ons werk in Ethiopië: ‘Ik maak me grote zorgen over hoe snel het virus zich zal verspreiden in een land als Ethiopië. Mensen wonen er dicht op elkaar en het gezondheidssysteem is zwak. De afgelopen jaren heb ik veel vrienden en bekenden in Ethiopië verloren. Ze overleden aan ziektes die in Nederland goed behandeld kunnen worden, maar door het zwakke gezondheidssysteem in Ethiopië hebben ze het helaas niet gered.’
De sprinkhanenplaag is ook nog volop gaande. Arme boeren hebben daar op dit moment heel veel last van.
20 maart | Zuid-Soedan
In een land als Zuid-Soedan, dat al jaren geteisterd wordt door oorlog, droogte en overstromingen, is het extreem belangrijk dat we de voedselzekerheid blijven ondersteunen, schrijft Tearfund-regiodirecteur Douwe Dijkstra. Maar dit zou moeilijk kunnen worden als de voorraden opraken.
Bid je mee dat er mogelijkheden blijven om voedsel aan te voeren?
20 maart | India
We denken dat er reden is voor grote zorg over India, zegt Tearfund-medewerker Matthijs van Pijkeren. ‘Op een bevolking van 1,3 miljard mensen zijn er in India slechts 50.000 isolatiebedden. Dat zijn zeker geen Intensive Care-bedden zoals wij die hier kennen.
Scholen zijn dicht, in veel deelstaten zijn bijeenkomsten van meer dan 50 mensen verboden. Echter, veel van het openbare leven in India vindt gewoon buiten plaats.
Een van onze partnerorganisaties (EHA) heeft 22 ziekenhuizen op zeer afgelegen locaties. Zij kwamen al snel met richtlijnen over hoe je besmetting met corona voorkomt. Die zijn ze breed aan het verspreiden.’
Bid je mee voor India?
20 maart | Syrië
De projecten van een van onze partnerorganisaties in Syrië zijn helemaal stil komen te liggen. Het is erg moeilijk om te zien dat mensen die hulp hard nodig hebben, nu opnieuw op zichzelf zijn aangewezen.