Even een opfrisser: Wat houdt polarisatie ook alweer in? Polariseren betekent dat groepen door verschillende meningen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. De relatie tussen groepen wordt zo verstoord, dat ze elkaar niet meer begrijpen of zelfs respecteren. 

Als je niet kunt winnen, maak de ander zwart 

Gebroken relaties zijn er sinds het begin der tijden. Al sinds Kaïn zijn eigen broer doodde uit jaloezie en boosheid, vecht broeder tegen broeder en volk tegen eigen volk. En vandaag de dag is het niet anders. Neem bijvoorbeeld het onderwerp klimaatverandering. Een woord wat bij twee uitersten diep getriggerde reacties opwekt.  

De ene kant gelooft:

Klimaatverandering is natuurlijk, mens heeft weinig tot geen invloed en er is geen reden tot paniek. Immers; de temperatuur van de aarde heeft altijd gefluctueerd en er zal vanzelf weer een ijstijd komen. ‘Klimaatdrammers’ zijn eigenlijk bang voor niets en de overheid steekt te veel geld in een bedachte angst. Geld wat veel beter geïnvesteerd had kunnen worden. Wanneer ze deze mening echter uiten, wordt geclaimd dat ze klimaatontkenners zijn en de toekomst van hun kinderen om zeep helpen. 

De andere kant gelooft:

Klimaatverandering is echt en bedreigt ons en onze kinderen. Het is ondenkbaar dat mensen volhouden dat er niks aan de hand is. Het frustreert dat klimaatontkenners hun hoofd in het zand lijken te steken, terwijl de toekomst van de planeet op het spel staat.  Maar wanneer we deze mening uiten, worden we ‘klimaatdrammers’ genoemd, die mensen betuttelen en neerkijken op anderen. We zien dat men door het zwartmaken van de tegenpartij alleen maar verder polariseert. 

Psst.. heb je les 1 gemist? Klik dan hier en leer om niet te luisteren naar de ander!

Door de liefde wordt verbinding weer gevonden

Hoe kerken het verschil kunnen maken

We leren in onze projecten dat de invloed van kerken groot kan zijn. Hier is de kerk van Pastor Daniel een voorbeeld van. 

Daniel groeide op in een sloppenwijk in een land in Azië. Toen hij in zijn jeugd in aanraking kwam met het evangelie, werd hij christen. Dit kon zijn hindoeïstische gemeenschap niet verdragen, en ze verstootten hem. Toch verhardde dit hem niet. 

Hij zag de armoede in de sloppenwijk waarin ze leefden en het raakte hem. Gezinnen leden en waren uitzichtloos. Daarom besloot hij, met een kleine christelijke gemeenschap, er iets aan te doen. En dit terwijl ze als christen een kleine minderheid vormden, en hij nota bene zelf verstoten was door zijn familie en vrienden!

Na een training van Tearfund konden ze samen een school opzetten, waar zowel christenen als hindoes les krijgen. Ook deelt de kerk elke dag maaltijden uit aan wel 150 mensen. Zo zorgen ze samen voor voedsel en onderwijs voor de sloppenwijk. Christenen worden nu geaccepteerd en gerespecteerd door hun omgeving, er worden relaties opgebouwd en polarisatie is sterk verminderd. 

Zo kan het dus ook. Deze christenen zochten de ander, die hun zo had zwart gemaakt, op en hadden hen lief. Ze brachten mensen bij samen die elkaar voorheen buitensloten, verstootten om een ander geloof en langs elkaar heen leefden. Door de liefde is verbinding weer gevonden. 

Ons werk tegen polarisatie
In ons werk zien we de grote gevolgen van polarisatie en het denigreren en miskennen van de andere etnische of religieuze groep. Daarom is een van de initiatieven van Tearfund: vredesopbouw. Hierbij trainen we bemiddelaars in het aanpakken van conflicten en coachen we kerken in deze bemiddelende rol.

De les voor ons

In de klimaatdiscussie kun je de ander snel zwart maken. Of ze zijn klimaatontkenners, of ze zijn klimaatdrammers. Maar door de discussie te willen winnen, verliezen we de ander. De kerk van Daniel overbrugde religieuze kloven en kon zo de liefde van Christus laten zien. Iets wat nog belangrijker is dan de een (klimaat)discussie winnen. 

Wat wil jij liever? Gelijk, of lief-hebben?

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.