Kun je minderen en tegelijk gelukkig zijn?

Dromen

Ooit ging ik Tropisch Landgebruik studeren omdat ik honger de wereld uit wilde helpen. Omdat ik me maximaal wilde inzetten voor het hongerende deel van de bevolking op onze planeet. Omdat er manieren mogelijk zijn om duurzamer te produceren en om eerlijker te verdelen. Ik kan de verleiding niet weerstaan om kort te vertellen hoe agroforestry werkt: een teeltmethode waar boomgewassen zorgen voor stikstofbinding uit de lucht, de bladeren die vallen zijn een natuurlijke voedingsbron en de boomwortels houden de grond vast. Onder de bomen kan een schaduwminnend gewas geteeld worden; koffie bijvoorbeeld. En als bodembedekker kies je nog voor een knolgewas. Dan is erosie de wereld uit, help je een gebied economisch vooruit en blijf je weg van kunstmest. Zo.
Maar goed, wat kun jij daarmee? En als je in Nederland woont, hoe minder je dan? En vooral ook, vandaag de dag: kun je dat doen en tegelijk gelukkig zijn?

Het antwoord is: ja.
Hoewel ik niet kan ontkennen dat ‘ervaringen’ (zoals het maken van een verre reis) mensen gelukkig kunnen maken, is inmiddels toch duidelijk dat íedereen die ik op zijn of haar sterfbed mocht begeleiden aangaf dat ‘relaties’ het allerbelangrijkste waren. En de pijnlijke conclusie die ik dan vaak hoorde: te weinig tijd gehad voor kinderen, vrienden of anderen komt dan als ‘schuld’ naar voren. 

Het betekent dat mensen de keus moeten durven maken om mínder te werken, mínder geld te verdienen en méér tijd met hun geliefden durven door te brengen. En ja, ik snap best dat een goede vakantie hierbij helpt. 

Een zaterdagochtend vogels kijken in de Oostvaardersplassen. Met zeven geleende verrekijkers en evenzoveel kindjes, met zeven appels en pakjes drinken.

Kleine momenten

Als je mindert in consumentisme en tegelijkertijd leert om te genieten van de kleine momenten, bijvoorbeeld met je zoon of dochter een ijsje eten, een patatje na de voetbalwedstrijd of een picknick in het bos, dan zul je zien hoeveel tijd en aandacht doen. Het is inmiddels wat jaren geleden, maar mijn vrouw bedacht áltijd verjaardagsfeestjes die ze zelf invulde, thuis. Toegegeven: ze was juf. Het waren áltijd gezellige feestjes, hoorden we van de kinderen en hun ouders die hen ophaalden. ‘Gewoon’ een politiefeestje, of iets met graffiti, of (dat was de topper!): een zaterdagochtend vogels kijken in de Oostvaardersplassen. Met zeven geleende verrekijkers en evenzoveel kindjes, met zeven appels en pakjes drinken. We vonden een (nog warme) dode vos, keken onze ogen uit en aten patat toen we thuiskwamen. Fantastisch; er is jaren over nagepraat in de klas van dochterlief.

Het geheim: relaties. Tijd doorbrengen met een ander. 
De keus maken om je dochter, die fan is van vinted en tweedehands, te vergezellen naar de kringloopwinkel. Er een sport van maken – mijn persoonlijke voorbeeld – om kleren van de weggeeftafel in de kerk mee te nemen en die dan tijdens een presentatieklus op tv aan te trekken. Complimentjes scoren en dan zeggen: ‘Ja leuk he! Kringloop.’ Om vervolgens verbaasde reacties te oogsten.

 

Inleveren doet soms zeer, maar níet als het relationeel iets van waarde oplevert. Als je leert genieten van het kleine.

Gevoelig voor bezit

Voor mij persoonlijk is ‘minderen’ ook het directe gevolg van het besef dat ik gevoelig ben voor bezit. Toen een prediker ooit uitlegde dat er dan maar één oplossing is – weggeven – ben ik mezelf daarin gaan oefenen.

‘Gewoon’ naar de buurman lopen als ik gereedschap mis en hem vragen of hij het heeft. Ja, dat kan scary voelen, maar inmiddels belt hij soms ook bij mij aan. 
‘Gewoon’ je auto uitlenen aan wie het nodig heeft, tegen brandstofkosten. Ja, dat voelde héél ongemakkelijk toen gebeurde waar ik bang voor was: een deuk. Maar goed, vriendschap mag wat kosten ;-). En ja, ik ken ook de omgekeerde beweging. Dat je gewoon even de auto van een buurvrouw vraagt, omdat zij een trekhaak heeft en jij die kast van Marktplaats moet ophalen; dat je buurvrouw dan aangeeft dat ze het niet zo prettig vindt dat je in haar auto rijdt… en aanbiedt om zélf te rijden om de kast te halen. Haha! Klus gefixt.
‘Gewoon’ je huis beschikbaar stellen in de zomervakantie, zodat een ander er gebruik van kan maken. Ja, je moet ergens overheen, maar als men dan zo’n fijne tijd in je huis heeft, is het goed. 
‘Gewoon’ oliebollen uitdelen in de buurt met oud en nieuw. Het kost een paar tientjes en je staat er als buurman vervolgens positief gekleurd op. Dat is niet het doel, uiteraard, maar als mensen iets van God in me zien vanwege positieve ‘vrucht’ in het leven, dan ben ik blij. 

Inleveren doet soms zeer, maar níet als het relationeel iets van waarde oplevert. Als je leert genieten van het kleine. Als je ontdekt hebt dat vijf euro voor een paar puddingbroodjes veel positiefs oplevert tussen jou en een ander… En hoe vaak kun je dát wel niet doen van de duizenden euro’s die je anders aan jouw wintersportvakantie uitgeeft? 

Begrijp me goed; ik wil het niet tegenover elkaar zetten. Toch hoop ik dat je het een kans wilt geven: minderen, tweedehands en delen… om daarin liefde en waardering te ontvangen. Opdat (jawel!) God geëerd wordt.

 

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Black friday
Verhaal
Lees meer
28 November 2024

Je niet gek laten maken tijdens Black Friday, hoe doe je dat?

Grote kans dat de kortingen je deze week om de oren vliegen vanwege Black Friday en Cyber Monday. Maar in plaats van één dag [...]
Lees meer
Kledingrek
Blog
Lees meer
7 October 2024

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Veel kleding wordt gemaakt onder slechte omstandigheden. Gelukkig kiezen steeds meer merken voor eerlijke productie, en wordt [...]
Lees meer
Tearfund Gera van den Berg
Verhaal
Lees meer
26 September 2024

Gera van den Berg: ‘Zuiniger leven? Ga terug naar de basis’

‘Het vliegt je portemonnee alweer uit, nog vóór het erin zit...’. Het leven kan tegenwoordig best heel duur zijn. Goed nieuws [...]
Lees meer
7 boeken over rentmeesterschap en leven van genoeg
Verhaal
Lees meer
20 September 2024

7 boeken over rentmeesterschap en leven van genoeg

Wat moet je als christen eigenlijk met rentmeesterschap? Bij Tearfund geloven we dat we goed moeten omgaan met spullen én met [...]
Lees meer
mensen ruimen afval op
Verhaal
Lees meer
13 September 2024

'Een kleine groep kan een groot verschil maken'

Heeft wat jij persoonlijk doet, wel nut in het grote geheel? ‘Ja' zegt voorganger Arjun (uit Azië) volmondig. Hij kreeg een [...]
Lees meer
Webinar minimaliseren - Gera van den Berg
Nieuws
Lees meer
12 August 2024

Webinar: Genoeg voor iedereen

Leren om te leven van genoeg. Tearfund gelooft dat het belangrijk is om binnen de mogelijkheden te leven van dat wat de aarde [...]
Lees meer
Alfred Slomp staat met blote voeten op een waterplas. Hij draagt een felrood overhemd, heeft zijn handen in zijn zij en kijkt de camera in.
Verhaal
Lees meer
11 April 2024

Alfred Slomp: ‘Sinds ik duurzame keuzes maak, vind ik het leven veel leuker.’

Ben je met je kerk bezig met het thema duurzaamheid? Dan is de kans groot dat je de naam Alfred Slomp weleens hebt horen [...]
Lees meer
Elbert Smelt
Blog
Lees meer
8 April 2024

Elbert Smelt: 'Eerst tot 10 tellen'

Kwijlend hang ik boven m’n telefoon. Ik check allerlei prachtig uitziend keukengerei. Een grillpan, pastamachine, keukenmes, [...]
Lees meer
Een boerin op het veld
Verhaal
Lees meer
3 April 2024

Klimaatverandering zorgt voor meer armoede. Help je mee boeren hier weerbaar tegen te maken?

Wat moet je doen als stortregens je oogst wegspoelen? Samen met jouw steun helpen we boeren in Zimbabwe zaaien én oogsten. [...]
Lees meer
Cornelis de Schipper
Nieuws
Lees meer
27 March 2024

Cornelis de Schipper: ‘Leven in balans met wat de aarde biedt en kan herstellen’

Op 1 april dit jaar is het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop er meer grondstoffen zijn verbruikt dan de aarde [...]
Lees meer