Nog geen idee wat je gaat stemmen tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen 15 maart? Of hoe je voor groen en recht doen stemt? Lees deze tips van onze politiek adviseur Manuel Voordewind en ontdek dat deze verkiezingen veel meer bepalen dan je misschien denkt.
Manuel: "De opkomst bij de Provinciale Staten-verkiezingen is altijd laag. Mensen zijn er niet zo in geïnteresseerd, terwijl het echt verbazingwekkend is hoeveel invloed de provincie heeft op onze directe leefomgeving. Ik heb me er voor deze tips nog even extra in verdiept en stond versteld."
"Provincies gaan bijvoorbeeld over de aanleg van wegen. Mag dat door een natuurgebied, of moet natuur juist extra worden beschermd? Maar ze zijn ook betrokken de energie-transitie. Gaan we voor windmolens, kerncentrales, gaat er toch geld naar fossiel? En wat dacht je van investeren in openbaar vervoer? Fietsbeleid? Allemaal zaken waar de provincies over gaan."
Jouw stem bepaalt mede of deze belangrijke wet wordt aangenomen
"Maar net zo belangrijk is dat je op 15 maart ook indirect de politieke kleur van de Eerste Kamer kiest. Want dit controlerende orgaan wordt gekozen door de Provinciale Staten-leden. Een belangrijke wet die Nederlandse bedrijven in het buitenland opdraagt duurzaam en rechtvaardig te ondernemen is onderweg naar de Eerste Kamer. Die wet gaat helemaal over wat wij als Tearfund ook zo belangrijk vinden. Jouw stem bepaalt mede of die wordt aangenomen!"
"Je kent de online stemhulpen vast wel. Ze leggen je een aantal stellingen voor en adviseren aan de hand van jouw mening hierover welke partij het best bij je past. Veel stellingen gaan over duurzaamheid (natuur versus bouw, stiktsof beperken versus boerenbedrijven) en rechtvaardigheid (opvang asielzoekers). Je ziet bij de uitkomsten hoe groot de verschillen tussen de verschillende partijen zijn op deze thema's."
"Deze stemhulpen zijn super handig om te bepalen bij welke partij jouw stem voor duurzaamheid en rechtvaardigheid het best tot zijn recht komt."
"Dit zijn de stemhulpen, alleen Kieskompas is in alle provincies beschikbaar":
"Vrijwel altijd is het beleid van partijen in de provincie in lijn met dat van de bijbehorende landelijke partij in Den Haag. Maar nu provincies zo'n belangrijke rol krijgen bij het uitvoeren van het landelijke stikstofbeleid, zie je dat partijen als CDA en VVD in de provincie tegen dit beleid in willen gaan."
"Als je het terugdringen van stikstof uitstoot om natuur te beschermen belangrijk vindt, ga er dan niet klakkeloos van uit dat het beleid van de partij waar je landelijk op stemt hetzelfde is als in de provincie. Check hun standpunten in het verkiezingsprogramma. Op de site van Duurzaam nieuws staat een handig lijstje met links naar de programma's."
"Provincies bepalen niet alleen heel veel op het gebied van duurzaamheid, maar ook op thema's als rechtvaardigheid. Ze kunnen bijvoorbeeld geld investeren in mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, spelen een rol in het armoedebeleid en kunnen meedenken over het verspreiden van vluchtelingenopvang in de provincie. Zonder jouw stem kan dit beleid een kant op gaan waar je helemaal niet blij mee bent. Partijen denken hier namelijk echt heel verschillend over."
"Landelijke partijen kijken altijd heel goed naar de uitslagen van de Provinciale Staten-verkiezingen, omdat ze ook laten zien hoe kiezers het landelijk beleid van partijen beoordelen. Welke partijen krijgen een tik op de vingers van de kiezers, welke zien hun beleid juist gesteund?"
"Als blijkt dat partijen die voor duurzaamheid en rechtvaardigheid gaan goed scoren, zul je zien dat andere partijen daar rekening mee gaan houden in hun verkiezingsprogramma's voor de volgende landelijke verkiezingen. Jouw stem voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer heeft dus indirect absoluut invloed op de prioriteiten en beleidskeuzes van landelijke partijen in de breedte."
"Het Waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer en natuur in het water van jouw regio. Tót dit jaar kregen belangenorganisaties vooraf al een aantal zetels in het Waterschapsbestuur toegewezen, dus zonder dat er op hen was gestemd. Dit was soms wel tot een kwart van het totaal aantal zetels."
"Vanaf deze verkiezingen is dit aantal beperkt tot 4 (2 voor landbouworganisaties, 2 voor natuurclubs). Dus zijn er nu meer zetels én dus meer invloed te vergeven. Jouw stem bepaalt hoe streng de eisen aan natuur- en waterkwaliteit zijn en welke andere duurzame keuzes rond bijvoorbeeld fauna beheer er wel of niet worden gemaakt. Kies daarom voor een partij die het belang van de natuur koestert, in plaats van dat van bijvoorbeeld bedrijven."
"Hopelijk hebben we kunnen overtuigen van hoe belangrijk deze verkiezingen zijn en geholpen met waar je op kunt letten als je voor duurzaamheid en recht doen wilt gaan. Net zoals in de rest van het land, zie je ook binnen kerken weinig gesprek over deze verkiezingen. Maar daar kan jij verandering in brengen! Organiseer een avond, nodig een politicus of andere spreker uit, maar vooral: ga in gesprek en deel hoe belangrijk deze verkiezingen zijn."